Iktyylisalvaa ja poppakonsteja

0

Kun säveltäjä Beethovenin kuulo huononi, sitä hoidettiin sivelemällä hänen käsivarsiinsa kaarnasta tehtyä rohtoa, joka tuotti niin hirveitä tuskia, että korvat unohtuivat. Toinen nero, Mozart, ei koskaan saanut äidinmaitoa vaan hänelle juotettiin vain kauralientä. Siksi hänelle ei kertynyt minkäänlaista vastustuskykyä.

Ihmelapsena hän reissasi yksin isänsä kanssa vuosia pitkin Eurooppaa sairastellen hirvittävästi. Nykypäivänä sosiaaliviranomaiset olisivat puuttuneet asiaan, mutta Mozartin aikana lapsia kohdeltiin tunnottomasti kuin halkoja.

Tehokkaimmat parannuskeinot olivat oksennus, peräruiskeet, vatsahuuhtelut, suoneniskentä, iilimadot ja nukutuskeinona viina.

Kuuntelin radiosta tri Jari Sinkkosta, joka on kirjoittanut vanhojen mestareiden sairauksista ja hoidoista. Ennen kuoltiin pikemminkin kamaliin hoitoihin eikä itse tautiin. Moderni lääketiede rokotuksineen, antibiootteineen, laserleikkauksineen yms. on kovin nuorta

Ei tarvitse raaputella muistoja pidemmälle kuin 1940–50-luvuille, jolloin kotien lääkintäkonstit olivat usein yrttejä ja taikauskoa. Isoäitini, Hiun mamma, keitteli kuumeeseen koiruohokahvia (kamalaa), otti kamferttia sydämentykytyksiin ja käytti tenttua turvotuksiin. Sain vettä polveen, mutta ei siitä lääkärille menty, vaan mamma levitti polveen sipulisilppua.

Haisin ja häpesin, mutta polvi parani. Sipulin uskottiin auttavan myös flunssaan, enkä uskaltanut aivastaakaan, ettei mamma ala juottaa sipulimaitoa (inhottavaa) Nivelkipuihin käytettiin tuoreita koivunlehtiä, haavoihin poimulehtiä, ja saunassa piti olla suopursuvettä, en tiedä miksi.

Ihottumat ja paiseet katosivat tervamaisella iktyylisalvalla ja naapuri siveli vatsakipuihinsa iktyylisalvaa koko vatsalle. Ilmavaivoihin auttoi pala tankosaippuaa pyllyyn. Ihmelääke murrosiän finneihin oli tulikukkapulveri, jota söin vielä opiskelijaiässä.

Rakastuin lääketieteen opiskelijaan, ja hän kauhistui ”lääkekaappiani”, kenkälaatikkoa, jossa olivat mamman mikstuurat ja salvat. Sain kuulla, ettei tulikukkaa syödä lusikalla vaan sitä käytetään ulkoisesti syylin. Roskikseen meni myös sen ajan suosituin lääke, Hotapulveri.

Mutta yksi mamman konsti toimii yhä. Jos ampiainen pistää, niin tempaise ruohotupsu multineen ja paina pistoskohtaa. Kipu lakkaa eikä pistos pääse pahasti turpoamaan. Uskokaa tai älkää.

Olkaamme kiitollisia lääketieteen saavutuksista kuten koronarokotuksista. Ne, jotka epäilevät rokotuksia, elävät menneessä ajassa, taikauskon ja tietämättömyyden maailmassa.

Pirkko Arstila

free lancer