Kaksoiskuntalaisuudella kannatusta

0

Korona-aikana mökit ja kakkosasunnot ovat olleet ahkerassa käytössä. Osa mökkiläisistä asuu käytännössä valtaosan vuodesta vapaa-ajanasunnollaan. Esimerkiksi raisiolainen pariskunta asui viime vuonna kahdeksan kuukautta mökillään Pyhämaan Kammelassa (US 13.4.). Pariskunnan mielestä olisi reilua, jos he voisivat maksaa veroja Raision lisäksi myös Uuteenkaupunkiin. Raisiolainen valtuutettu Anita Ruusuranta ehdotti lehtijutussamme kaksoiskuntalaisuutta.

Raisiolaisen valtuutetun mietteet saavat tukea eduskunnasta. Ylen kyselyssä 125 vastaajasta 74 kannatti kaksoiskuntalaisuutta. Vastaajista vain 27 vastusti, 24 ei osannut sanoa kantaansa. Kaksoiskuntalaisuuden kannattajien mielestä erityisesti korona-aikana lisääntynyt oleskelu ja etätyöt mökkipaikkakunnilla perustelevat tarvetta muutokselle. Kaksoiskuntalaisuus sai selkeimmän kannatuksen keskustan, perussuomalaisten, RKP:n ja vasemmistoliiton edustajilta. Muissa eduskuntapuolueissa kysymys jakoi mielipiteitä.

Kaksoiskuntalaisuutta selviteltiin viime vaalikaudella. Asiaa selvittäneen työryhmän mukaan kuntien verotusoikeuteen puuttuminen aiheuttaisi perustuslaillisia ongelmia. Myös äänioikeus vaatii harkintaa. Vihreitten kansanedustaja Saara Hyrkkö esitti Ylen haastattelussa kevyempiä ratkaisuja, esimerkiksi toissijaisen kunnan merkitsemistä väestörekisteriin ja täsmäratkaisuja kahdessa kunnassa vuoroasuvien lasten oikeuksien parantamiseen. Tämäkin ongelma on nimittäin ratkaisematta. Erotilanteessa yhä useammin vanhemmat päättävät, että lapset asuvat vuoroviikoin äidin ja isän luona. Lapset saattavat olla myös päivähoidossa kahdessa eri kunnassa vuoroviikoin.

Kaksoiskuntalaisuudesta on keskusteltu pitkään. Tällä samalla otsikolla asia on ollut esillä lehtemme pääkirjoituksessa jo heinäkuussa 2010. Vaikka kaksoiskuntalaisuuden toteuttaminen ei ole yksinkertaista, asia pitäisi vihdoin ratkaista, kun monipaikkaisuus on vain lisääntymässä.

Tälläkin hetkellä moni pääkaupunkiseudulta tai Turun seudulta tuleva mökkiläinen lukee tätä lehteä kakkosasunnollaan Uudessakaupungissa, Taivassalossa tai Kustavissa.

Teija Uitto