Kasvuturve

0

Kyllä nyt tohtorit Isotalo ja Puustjärvi, jotka kehittivät turvetta kasvihuoneviljelyyn kasvualustaksi 1960-luvulla Olkkajärven rannalla maatalouden tutkimuskeskuksessa, joutuvat häpeään, jos on uskomista Satakunnan Kansassa julkaistuun uutiseen: ”Biolan luopuu turpeen käytöstä mullan tuotannossa”.

Olin ensimmäisiä, ellen ihan ensimmäinen, joka Lapin läänissä aloitti kaupallisen tomaatin viljelyn kasvihuoneessa. Viljely oli pienimuotoista, vain 100 tainta, jotka tunsin jokaisen henkilökohtaisesti ja pienenkin lehden värinmuutoksen syyn tarkistin pienoislaboratoriollani.

Toiminta ei tietenkään ollut kovin tuottoisaa, mutta poliisityön ohella virkistävää. Turvepohjainen kompostimullan täydentämä kasvualusta oli mielestäni ehdoton edellytys hyvän ja tasalaatuisen sadon aikaansaamiseksi.

Sadon laatua todistaa se, että paikallinen kauppias maksoin tomaateistani enemmän, kuin millä hinnalla myi närpiöläisiä ulos. Olen kuitenkin vain viljelyn harrastelija, mutta silti uskon ymmärtäväni, että turpeen merkitys ammattimaisessa viljelyssä on aivan olennainen.

Valdemar Takaperko