Kertakäyttömaskeista on tullut uusi koirankakka

0

Maskisuositusten myötä kertakäyttömaskeja näkyy paljon kaduilla ja tienpientareilla muun roskan lisäksi. Koirankakka jalkakäytävillä on ollut keväisin tekstaripalstojen takuuvarma puheenaihe.

Oikeasti nykyään näkee näitä lemmikkien torttuja kulkuväylillä todella vähän, ainakin Uudessakaupungissa. Koiranomistajat ovat hyvin vastuullista väkeä. Korona-ajan myötä uusi ilmiö ympäristössämme on maskiroska.

Kengän alla ikävästi leviävä koirankakka on tietyllä tavalla ongelmattomampi jäte maatuessaan kuin muovia sisältävä kirurginmaski, joka ei häviä luonnosta. Sanovat, että kestää jopa 500 vuotta ennen kuin maski maatuu ja silloinkin maahan jää vielä haitallista mikromuovia, joka jatkaa elämäänsä ihmisissä tai eläimissä.

Maskiroskat ja muut roskat paljastuvat näin keväällä erityisen häiritsevästi ympäristössämme. Tienvarsilla ja puistoissa näkyy noutoruokapakkauksia, tupakantumppeja ja muuta jätteen joukkoon kuuluvaa. Sen lisäksi, että roskat aiheuttavat ympäristöhaittoja luonnon kiertokulussa, roskaaminen on suuri haitta ympäristön siisteydelle ja viihtymiselle.

Roskaamisen psykologia on varmasti monimutkaista. Näin puutarhajärjellä varustettuna voisi kuvitella, että esimerkin voima on suurin roskaamista ehkäisevä tekijä. Nähdään siis vaivaa ja viedään roskamme niitä varten varattuihin jäteastioihin.

Uudenkaupungin Keskusta omalta osaltaan huolehtii ympäristöstä ja kannustaa muitakin osallistumaan siistimishaasteeseen. Pidetään huolta lähiympäristöstämme ja kerätään yhdessä roskia. On kevätsiivouksen aika.

Hanna Vuola

toiminnanjohtaja