Kesäretkelle luontopolulle ja syömään merelle

0
Santtion kylän yhtenä tunnuskuvana ovat perinneruusut.

Pyysimme jokaisesta Uudenkaupungin naapurikunnasta kolmea kohdetta päiväretkelle, eli tässäpä 15 vinkkiä lähimatkailuun:

Laitila

Vinkit antoi vs. kulttuuripäällikkö Antti Maantiehinno:

1. Untamalan kylänraitti. Untaman kylänraitin varrelta löytyy paljon nähtävää. Pyhän Pietarin kirkko, Sarkin museo, Kylätalo Ventolan kesäkahvila, lähituotteita myyvä ja pientä ohjelmaakin järjestävä KasiTori, sekä kulttuuripolku ovat kaikki lähietäisyydellä toisistaan. Untamala on oiva retkikohde koko perheelle.

2. Kauppilan umpipiha. Kauppilan umpipiha on alkuperäisellä paikallaan Laitilan Koukkelan kylässä sijaitseva museokokonaisuus. Kauppilan umpipiha kuvaa elinympäristöä 1900-luvun alun vauraassa vakkasuomalaisessa talonpoikaistalossa.

3. Hautvuori Hautvuorella käyminen on elämys. Luonnon muovaama linnavuori lukuisine luolineen ja korkeine kohtineen tarjoaa oivan retkeilykohteen luonnon helmassa.

Pyhäranta

Vinkit antoi liikunta- ja toimistopalveluiden ma. asiantuntija Tiia Haltia:

1. Hantlan kesänäyttely. Pyhärannan Reilassa toimiva Konsertti- ja taideyhdistys Hantla kutsuu tänä kesänä yleisöä tutustumaan Hannulan suuli- ja navettagallerioiden näyttelyihin heinä- ja elokuun viikonloppuina. Esillä näyttelyssä on Julia Vuoren, Rauno Luttisen, Sami Luttisen sekä Reilan koulun oppilaiden töitä. Hantla ry, Reilan Hannula, Rantatie 1131, Reila

2. Santtio kylä ”Puusta rakennettu kylä meren rannalla”. Kylän keskustan puutalot on rakennettu lähekkäin kuin Vanhassa-Raumassa. Puurakentamisen perinteeseen on kuulunut myös puulaivojen rakentaminen. Kylälle ominaista ovat meren läheisyys, puurakentaminen ja uutena tunnuskuvana perinneruusut. Santtiolle kannattaakin poiketa erityisesti kesämatkoilla.

3.Hierkonpolku. Entisellä Puolustusvoimien alueella sijaitseva, 3 kilometriä pitkä retkeilypolku, kulkee Reidun Rantasaunan ja Kyhkärännokan välillä. Polku on molempiin suuntiin merkitty. Polun varrella laavu, grillipaikat, puuhuone ja käymälä. Polun ovat vuonna 2017 yhteistyössä toteuttaneet Reilan kyläyhdistys Reidu ja Metsähallituksen luontopalvelut.

Taivassalo

Vinkit antoi kirjastonhoitaja-kulttuurisihteeri Anna Schauman:

1. Hakkenpään laavupolku, Hakkenpääntie 806, ja ravintola Lilla Pärlan, Hakkenpääntie 786. 5,5 km:n monimuotoinen rengasreitti lähtee Hakkenpään rannasta. Polku kulkee vaihtelevien metsätaipaleiden ja upeiden kallioiden halki kohti reitin puoliväliä, missä sijaitsee hienolla näköalapaikalla laavu tulipaikkoineen ja ulkohuusseineen. Retkeilyn jälkeen kannattaa käydä tutustumassa Hakkenpään rannassa kesällä 2021 avattavan Turun saariston suurimman kelluvan ravintolan herkkuihin.

2. Pollin pihan retkeilyreitti, Lahdenperäntie 142. Kesäravintola Pollin pihasta alkunsa saava noin 20 km:n luontopolku, jota voi käyttää maastopyöräilyyn, juoksuun tai muuten vaan reippailuun.

3. Kauppakeskus Katiska, Kustavintie 19. Kesäkahvila, lähialueen yrittäjien tuotteita, Armidan second hand- ja vintagevaatekauppa, Sa-Int Maanpuolustusmuseo ja erilaisia näyttelyitä, muun muassa ”Sata vuotta suomalaista kahvin juontia”.

Vehmaa

Vinkit antoi kirjastotoimenjohtaja Sirpa Ikala-Suomalainen:

1. Vehmaalla on uusi Vemo’s lähituotemyymälä, johon kannattaa tutustua.

2. Kesän näyttelytarjonta pyörii taas ja kirjastot avataan uusin ohjelmin 4.6.

3. Vehmaan Tummamäki on perheille sopiva luontokohde.

Kustavi

Vinkit antoi kunnan vapaa-aikasihteeri Markus Malmelin:

1. Vuosnaisten luontopolku. Tutustu saaristoluontoon reilun kilometrin mittaisella luontopolulla. Polku kiertelee jylhiä rantakallioita. Korkeimmalla kalliolla voi nauttia hienoista maisemista samalla syöden eväitä.

2. Laukkarin laavu ja uimaranta. Uimaranta, jonka yhteydessä on laavu.

3. Kustavissa voi tehdä kesäisen saunakierroksen. Hyviä retkikohteita ovat esimerkiksi Lootholman saunakeskus, Peterzensin rantasaunat sekä Katanpään saaren tilaussaunat.