Keskustalle uutta ilmettä

0

Suuret kaupungit ovat rauhoittaneet keskusta-alueitaan autoilta. Turussa on jo laajat kävelyalueet, nyt kadunvarsipysäköintiä aiotaan vähentää lisää. Autot halutaan keskustassa maan alle uuteen toriparkkiin ja Louheen.

Helsingin keskustassa on siirrytty jo niin voimakkaasti yksityisautoilun hillitsemiseen, että kiinteistönomistajat ja liiketilojen vuokraajat syyttävät kaupunkia keskustan näivettämisestä (HS 16.5.). ”Ei monen tonnin laukkua tulla ostamaan metrolla”, merkkilaukkuja Pohjoisesplanadilla myyvän Luxbagin toimitusjohtaja Jarmo Pouttu kiteytti.

Myös Uudessakaupungissa on mietitty autotonta aluetta keskustaan. Kolme vuotta sitten kaupunki selvitti kyselyllä, miten yrittäjät ja uusikaupunkilaiset suhtautuvat kävelykatuun. Kyselyssä vastaajat näyttivät periaatteessa vihreää valoa kävelykadulle, mutta pysyväisratkaisuna sitä ei nähty tarpeelliseksi.

Kyselytuloksen perusteella kaupunki sitten lähtikin laatimaan keskustan kehittämissuunnitelmaa. Nyt ollaan jo niin pitkällä, että kaupunginhallitus antoi toteuttamisluvan Alisenkadun uudistustöille Koulukadun ja Sepänkadun välisellä osuudella. Urakoitsijakin on jo valittu.

Sosiaalisessa mediassa viriteltiin keskustelua keskustan kehittämisestä viittaamalla Helsingin Sanomien artikkeliin keskustan näivettymisestä. Uudessakaupungissa ei olla kuitenkaan kieltämässä autoilua keskustassa, päinvastoin. Alisenkadun remontilla varmistetaan, että autoilukin on yhä mahdollista. Alisellekadulle on tulossa katuratkaisu, josta arkkitehdit käyttävät maailmalla termiä shared space eli jaettu katutila. Katuosuus on vain tarvittaessa otettavissa tapahtumakäyttöön.

Keskustan kehittämistä on kritisoitu silläkin perusteella, että siihen menee rahaa. Mikä sitten olisi vaihtoehto?

Uudenkaupungin keskusta kilpailee asiakkaista Turun talousalueen kauppakeskittymän ja verkkokaupan kanssa. Näin kovassa kisassa voi pärjätä vain lisäämällä elämyksellisyyttä, jota kauppakeskukset tai verkkokauppa eivät voi tarjota. Uudenkaupungin demokatu-kesä osoitti, että tapahtumat tuovat lisää väkeä keskustaan ja kun keskustassa liikkuu väkeä, kaupat ja ravintolat saavat asiakkaita.

Alisenkadun uusi jaettu katutila helpottaa tapahtumien järjestämistä, se mahdollistaa arjen ja juhlan.

Teija Uitto