Koulut väistötiloihin kesän aikana

0
Lukio siirtyy rakentamisen ajaksi Novidan A-rakennukseen.

Uusikaupunki

Viikaistenmäellä alkaa suuri muuttourakka heti kesän alussa. Kaupunki on hankkinut kouluille väistötiloja vuokratiloina Uudenkaupungin seurakunnalta ja Novidalta. Lisäksi kaupunki hankkii väistötiloja tarjouskilpailutuksen voittaneelta Adapteo Finland Oy:lta.

Projektipäällikkö Marko Kivistö kertoo, että koulut siirtyvät väistötiloihin heti, vaikka purkutöiden ja sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintterin rakentamisen aloituspäivämäärästä ei ole vielä tietoa.

– Meidän pitää varautua siihen, että rakentaminen voi käynnistyä heti, kun se on mahdollista. Aikataulu on jo nyt venynyt. Alunperinhän rakentamisen piti alkaa jo tämän vuoden tammikuussa.

Kaupunki vuokraa seurakuntakeskuksen toisesta kerroksesta opetustiloja, joita rippikoulut ja päiväkerhot ovat käyttäneet. Lisäksi kaupunki saa koululaisten käyttöön seurakuntasalin ja ruokalan osa-aikaisesti.

Seurakuntakeskukseen sijoitetaan Pohitullin 1. ja 2. luokat. Kivistön mielestä ratkaisu on erittäin hyvä, kun Seikowin korttelissa on päiväkotien piha-alueita, joita koululaisetkin voivat käyttää.

3.–9.-luokat sijoittuvat syksyllä Pohitullin koululle ja parakkeihin. Lukiolaiset aloittavat syyslukukautensa Novidan A-rakennuksessa. Kivistö sanoo, että luokkakohtainen suunnittelu väistötilojen käytöstä tarkentuu kesän aikana. Väistötilojen lisäksi parakkitilaa tarvitaan yhteensä noin 1 400 neliötä.

Adapteo Finland Oy:n toimittamat kaksikerroksiset tilaparakit sijoitetaan Pohitullin alapihalle. Kivistö kertoo, että parakkeihin rakennetaan jakelukeittiö, ruokala, kaksi kotitalousluokkaa sekä viisi opetustilaa.

– Ensimmäisenä Viikaistenmäeltä on tarkoitus purkaa Pohitullin keskuskeittiö, koska sen paikalle rakennetaan uusi uimahalli. Uimahallin rakentaminen vie pisimpään, siksi siitä aloitetaan, Kivistö kertoo.

Seuraavana purkuvuorossa on Viikaisten koulu. Pohitullin koulu puretaan vasta, kun Wintteri on otettu käyttöön. Vasta sen jälkeen päästään rakentamaan pysäköintipaikat ja viimeistelemään piha-alueet. Uimahalli puretaan joko Pohitullin perään tai sen kanssa yhtä aikaa.

Sivistys- ja hyvinvointikeskuksesta eli monitoimijakeskus Wintteristä on tehty valitusanomus Korkeimmalle hallinto-oikeudelle. KHO:n käsittelyajasta ei ole varmuutta, mutta kaupunki on arvioinut, että anomuksen käsittely vie puolisen vuotta.

– Tällä hetkellä Wintterin aikataulusta voi sanoa vain, että se on elastinen, Kivistö kiteyttää.

Kivistö sanoo, että odotusaika käytetään sisätilojen suunnitteluun. Nyt kun myös Kalannin yläkoulun oppilaat aiotaan siirtää Wintteriin sen valmistuttua, tilojen suunnittelua tehdään yhteistyössä myös Kalannin yläkoulun henkilöstön kanssa. Pohitullin ja Viikaisten henkilöstö ja oppilaat ovat jo päässeet vaikuttamaan tilojensa suunnitteluun.

Kivistö toivoo, että Viikaistenmäen purku- ja rakennusurakka saataisiin käyntiin ensi syksynä.

– Mikäli hanke vielä venyy, lisäähän se kustannuksia.

Teija Uitto

Opetus- ja kasvatuslautakunta on tehnyt periaatepäätöksen, että Kalannin koulun yläluokkien oppilaat siirtyvät sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintteriin, kun se valmistuu.

Mahtuvatko Kalannin yläluokkien oppilaat Wintterin opetustiloihin, sivistyspalvelujen erityisasiantuntija Inkeri Parviainen?

– Wintterin perusopetuksen tilasuunnittelussa on tavoiteltu 800 oppilaan tiloja. Toisaalta Uudenkaupungin yhtenäiskoulun oppilasennusteet olivat meillä jo suunnitteluvaiheessa tiedossa. Kalannin yläluokkien oppilaat saadaan mahtumaan, mutta sen jälkeen erityisesti aineopetustilat ovat erittäin tehokkaassa käytössä. Wintterin oppilasmäärille ei enää jää kasvunvaraa.