”Kuin vasikat laitumella”–Eläkeliiton Kalannin yhdistyksen jäsenet istuttivat metsää Pinoluodossa

0
Eläkeliiton Kalannin yhdistyksen väki lähti innolla mukaan metsänistutukseen.

Runsaat neljä hehtaaria ja 8100 tainta kuulostaa isolta urakalta, mutta hyvällä porukalla homma onnistuu. Eläkeliiton Kalannin yhdistyksen jäsenet tarttuivat toimeen ilomielin.

Tavoitteena oli pitää iloinen tapahtuma, ei veren maku suussa työskentelyä.

– Jos hymy hyytyy, joutuu kotio, Touko Verho naurahtaa.

Korona-aika on ollut monelle eläkeläiselle vaikeaa, kun ei ole päässyt tapaamaan muita. Verho löysikin hyvän vertauskuvan tiistain tapahtumalle.

– Laidunkauden avaus, kun vasikat pääsevät keväällä ulos.

Verho on Eläkeliiton Karinaisten yhdistyksen puheenjohtaja. Apua ei kuitenkaan voinut pyytää omasta yhdistyksestä, sillä matkaa olisi kertynyt lähes sata kilometriä.

Maija ja Touko Verhon maille Lokalahden Pinoluotoon oli helpompi kutsua apuvoimia lähistöltä.

– Heillä on tuhat jäsentä. Siitä yksi prosentti on kymmenen. Nyt heitä on täällä 17, Verho laskeskelee.

Kalannin yhdistyksen puheenjohtaja Mauri Viinikkala kertoo, että porukan saaminen yhteen oli helppoa. Hannu Vaitiniemi toteaa vierestä, että piti vähän jo rajoittaa, ettei tule liikaa.

– Istutusputkia on rajallinen määrä. Saimme niitä Lounametsältä lainaan ja yksityisiltä lisäksi, Viinikkala kertoo.

Istutus ei ollut Viinikkalalle ja Vaitiniemelle ollenkaan tuttua puuhaa, mutta homma lähti nopeasti sujumaan.

– Tämä on sopivaa yhdessä oloa. Kaikki ollaan oltu vain sisätiloissa. Nyt ollaan kuin vasikat laitumella, kuten Touko sanoi, Viinikkala totesi.

Pinoluodossa on lähellä mökkiläisiä, joiden matkan varrelta maisemat nyt muuttuvat.

– Tässä oli sata vuotta vanha metsä, jonka kasvu on rajallista 20–30 vuotta. Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin hakata puhtaaksi, Verho kertaa.

Tilalle oli mahdollisuus kylvää männyn siementä, mutta päädyttiin taimiin. Touko Verho uskoo, että 4–5 vuoden päästä paikalla on vihreä, kaunis näkymä mökkitien varrella.

Osa porukasta kävi tutustumassa työhön jo viikkoa aiemmin. Tiistaina urakka alkoi heti aamulla ja väliin mahtuivat toki kahvitauot ja lohikeitolla herkuttelu.

– Puhutaan kolmannen sektorin tarpeellisuudesta. Tämä päivä osoittaa sen tarpeellisuuden. Tämä on monelle sielulle henkistä hoitoa, Verho kuvailee.

Tiistaina päivä lämpeni pikku hiljaa, mutta molemmilta puolilta huokuva meri-ilma piti ilman raikkaana. Toukokuiselle istutustyölle löytyi muitakin hyviä puolia.

– Oikea ajankohta. Vielä ei ole hyttysiä, Verho toteaa.