
Uusikaupunki
Novidan tiloissa avattiin vajaa kaksi vuotta sitten etäopiskelupiste. Tilaa ovat käyttäneet lähinnä Novidan opiskelijat suorittaen siellä ammattikorkeakoulujen avoimia opintoja, mutta tila on myös muidenkin kuin Novidan opiskelijoiden käytettävissä.
Tammikuussa RASEKOssa eli Raision seudun koulutuskuntayhtymässä opiskelunsa aloittanut uusikaupunkilainen Virpi Vasama hyödyntää Novidan etäopiskelupistettä iltaisin parikin kertaa viikossa.
– Käyn täällä koronan takia, tämä on turvallinen ja neutraali paikka ja kun noudattaa turvavälejä ja pitää maskia niin täällä on hyvä opiskella, Virpi sanoo.
Hän opiskeli muutama vuosi sitten lähihoitajaksi ja tapaa siinä työssä paljon ihmisiä, joilla on jalkojen kanssa ongelmia.
– Hieroin muun hoitotyön ohessa jalkoja ja eräs asiakas totesi, että minulla on hierojan kädet. Siitä sain idean opiskella myös jalkahoitajaksi.
RASEKOn jalkahoitajaopinnot alkoivat tammikuussa. Ne toteutetaan monimuoto-opintoina pääasiassa netin kautta, käytännön harjoitukset tehdään alkuvaiheessa opiskelijoiden kesken.
– Opiskelu päivätyön päälle iltaisin on rankkaa, mutta antoisaa. Tykkään opiskelusta, vaikka tehtäviä tuleekin enemmän, mitä osasin odottaa.
Virpi on kuuro, mutta pystyy lukemaan huulilta, jos puhuja on suoraan häneen päin eikä hänellä ole viiksiä tai partaan. Luennoitsija ei koko aikaa voi kuitenkaan olla suoraan kameraan päin ja siksi Virpin pitää käyttää tulkkia, joka kääntää luennot viittomakielelle. Tulkin hän saa Kelan tulkinvälityspalvelun kautta.
– Jalkahoidon alalla on paljon erikoistermejä ja latinankielisiä sanoja, eikä niille löydy omia viittomia vaan tulkkien on pitänyt sormittaa ne. Keksimme niille omat viittomat, muuten erikoistermit näytetään elein ja ilmein.
Virpi muistuttaa, että jalkahoidossa ei ole kysymys pelkästään jaloista, vaan laajemmin koko kehosta. Huonossa kunnossa olevat jalat saattavat aiheuttaa monenlaisia ongelmia muualla ruumiissa.
– Jalkoja kannattaa siksi pitää kunnossa ja kaikista parasta on tietenkin ennaltaehkäisevä huolenpito ja hoito. Jos päästää ongelmat liian pitkälle, niin niiden korjaaminen on vaikeaa.
Ihmiset ovat jalkojensa päällä kuitenkin useita tunteja päivässä, jolloin pieneltäkin tuntuva ongelma voi äkkiä muuttua isoksi.
Vaikka aikuisena opiskelu sujuukin motivoituneelta opiskelijalta etänä hyvin, on Virpi huolissaan nuoremmista, jotka koronan vuoksi ovat joutuneet etäopiskelemaan kotona.
– Varmaan iso osa etäopiskelusta on sujunut, mutta olen kuullut ja itsekin todennut tapauksia, joissa opettaja antaa netin kautta tehtäviä, mutta ei muuta, jokainen sai selvitä tehtävistä miten parhaaksi näki. Häntä ei edes kiinnostanut, ovatko kaikki oppilaat paikalla. Jos tällaisessa tapauksessa perheen vanhemmillakaan ei ole mahdollisuutta auttaa, niin opiskelu ei kyllä etene.
Jos nuorena tipahtaa opiskelussa kärryäiltä, niin se takaisin kyytiin on vaikea päästä ja se tulee heijastumaan myöhempään elämään. Virpi toivoo, että olojen palatessa normaaliksi, pidetään erityisesti huolta, että syntyneet aukot saadaan paikattua eikä kukaan pääse syrjäytymään.