Lokalahden eskarilaisilla on ollut jazzkevät

0
Lapset suhtautuvat jazziin samalla tavalla kuin mihin tahansa musiikkiin.

Päiväkoti Lokki Joonatanissa on soinut tänä keväänä erityisen paljon musiikki. Eskariryhmä tutustui aluksi eri musiikin lajeihin, aina hip hopista klassiseen musiikkiin. Siitä se Jatsikatti-projektin idea sitten lähti.

– Meidän Niina on innostunut jazzista ja hän ehdotti, että tutustuisimme lasten kanssa enemmänkin jazziin, varhaiskasvatuksen opettaja Pirjo Korpela kertoo. Korpela pitää enemmän toisesta musiikkigenrestä, mutta ajatteli, että miksikäs ei jazzia.

– Lapsethan ovat hyvin ennakkoluulottomia. He kuuntelevat yhtä lailla jazzia kuin mitä tahansa muutakin.

Laurila ehdotti, että lapset opettelisivat soittamaan boomwhackerseilla, palasoittimilla ja sähköbassolla tanskalaisen säveltäjän Kenneth Dahl Knudsenin Allamioq-kappaleen. Laurila otti yhteyttä Knudseniin ja kysyi voisiko päiväkoti ostaa kappaleen nuotit. Säveltäjä antoi nuotit maksutta käyttöön, kun kuuli mihin niitä käytetään.

– Knudsen innostui niin paljon päiväkotimme projektista, että tapasimme hänet lasten kanssa Teamsin välityksellä. Se oli hieno hetki, Korpela kertoo.

Knudsen vastasi lasten kysymyksiin ja antoi luvan musiikkinsa käyttämiseen.

Merilokki-eskariryhmässä on 13 lasta ja yleensä meno on vilkasta. 7,5 minuuttia kestävällä Allamioq-kappaleella oli lapsiin yllättävä vaikutus.

– Yhtenä päivänä kuuntelimme kappaletta ja meillä oli musiikkimaalausta. Lasten piti siirtyä kaksi kertaa paikasta toiseen. Kaikki olivat koko ajan aivan hiljaa, tunnelma oli suorastaan mystinen, Korpela kuvailee.

Yksi eskariryhmän tytöistä kuvailee, että Knudsenin musiikki on ”rauhoittavaa”.

Jatsikatti-projektissa lapset eivät ole oppineet ainoastaan musiikkia, vaan projektissa on käyty läpi kaikkia oppimisen alueita. Hiihtolomasta vappuun kestäneen projektin aikana eskariryhmässä on rytmitelty, soitettu erilaisia soittimia, maalattu, liikuttu, tehty käsitöitä, luettu ja laulettu. Myös mielikuvitus ja leikki on ollut tärkeässä osassa. Lapset ovat innostuneet myös pienistä ja vähän isommistakin vierailevista kissoista. Kaiken huipuksi lapset ovat itse säveltäneet kappaleita ja niitäkin on esitetty.

– Usein kävi niin, että lapset ehdottivat jotakin tekemistä projektiin. Olimme esimerkiksi ajatelleet, että voisimme päättää projektin festivaaliin, sama ehdotus tulikin lapsilta.

Niinpä projekti päättyi kansainvälisenä jazzpäivänä vappuviikolla festivaaliin. Eskariryhmän tilaan rakennettiin jopa The Seagulls Jazz Club säihkyvine valoineen. Festivaalin konsertteihin kutsuttiin päiväkodin muut lapset. Vanhempia ei koronan vuoksi voinut valitettavasti kutsua.

Myös säveltäjä Kenneth Dahl Knudsen sai hienot muistot projektista. Lapset lähettivät hänelle musiikkimaalauksen sekä englanninkielisen lehden, jossa oli kuvia ja kertomuksia projektista. Knudsen oli kaikesta hyvin liikuttunut ja kertoi, että olisi voinut lähteä Lokalahdelle, ellei olisi koronaa.

– Tosin koronasta taisi olla meille hyötyäkin. Sen ansiosta säveltäjällä oli aikaa osallistua projektiimme, Korpela arvelee.

Kuinka monta biisiä olet säveltänyt?

– Lähes sata, luulisin.

Mitä kaikkia soittimia osaat soittaa?

– Bassoa, kontrabassoa, pianoa ja saksofonia.

Onko vaikea oppia soittamaan?

Se vie aikaa, mutta jokainen askel on kaunis ja et ole koskaan valmis.

Minkäikäisenä olet aloittanut soittamisen?

– Rumpuja 8-vuotiaana, bassoa 14-vuotiaana.

Lähde: Jatsikattien festivaalilehti 2021