Nallekarkkien uusjako

0

Maaliskuussa 2020 Suomeenkin iskenyt virus muutti kaupankäyntiä ja elämän realiteetteja. TV-mainoksetkin ovat muuttuneet melkoisesti parin vuoden takaisista. Tänä päivänä mainosten tärkein sanoma lienee ”meillä on turvallista asioida”.

Pahimmiksi koronakärsijöiksi mainitaan mm. kulttuuri- ja tapahtuma-ala, ravintolat ja matkailu. Matkailussakin tosin monet maakuntien kohteet ja -yrittäjät ovat tehneet kovaa tulosta, hiljaisempaa on isoissa kaupungeissa ja tietysti ulkomaanmatkanjärjestäjillä.

Vähittäiskaupassa on häviäjiä, mutta myös selkeitä voittajia. Elintarvikkeita on pakko ostaa, ja kotoilun myötä entistäkin enemmän. Rahaa liikkuu, ja tyytyväisimpiä viimeiseen vuoteen lienevätkin ruokakaupat ja suuret marketit.

Myös urheilukauppa on alkukolauksen jälkeen selvinnyt koronasta hyvin. Ihmiset liikkuvat ja ulkoilevat, ja tiettyjen lajien kysyntä huitelee aivan uudella tasolla. Retkeily, pyöräily, loistavan talven myötä hiihto ja laskettelu, golf, frisbeegolf, tennis ja varsinkin hirmuisessa kasvussa oleva padel vetävät väkeä kuin Kaupunginlahden baarit parhaimmillaan Merefesteillä.

Kysyntä ja kasvu on niin hurjaa, että koronan vuosi sitten aiheuttaman tuotantokatkon, raaka-ainepulan ja näitä seuranneiden Kiinan logistiikkaongelmien myötävaikuttamina, toimitusajat joillekin tuotteille ovat venyneet kuin purukumi. Pyöräkaupassa kauppiaat ovat antaneet ennakkotilauksia jo vuodelle 2023.

Häviäjiä ovat olleet kontakti- ja joukkuelajit. Aika näyttää, jääkö kolhu pysyväksi vai palautuuko niiden suosio ennalleen. Varmaa lienee, että voittajina selvinneet lajit myös jatkavat hyvävoimaisina, vaikka suurin kasvupiikki hieman tasoittuisikin.

Olen erittäin tyytyväinen kaikkien niiden toimijoiden ja yrittäjien puolesta, jotka ovat pärjänneet, pitäneet yllä työpaikkoja ja verotuloja, ja toivottavasti päässeet itsekin jotain tienaamaan. Meitä neuvotaan tukemaan kotimaisia ja paikallisia yrittäjiä, mutta samaan aikaan ohjeistetaan välttämään turhaa liikkumista, kontakteja ja ei-välttämättömiä kaupassakäyntejä. Sääntöjen ollessa epäselviä ja tulkinnanvaraisia, moraalilla on ollut iso merkitys paitsi kuluttajien, myös yritysten toiminnassa.

Ruokakaupat vetävät populaa kutsumattakin. Silti isot marketit mainostavat ahkerasti ja edelleen houkuttelevat vanhaan malliin lisää väkeä käytävilleen tarjouskahvin voimalla. Kaupassa saa olla vaikka koko kaupunki kerrallaan.

Moni pienyrittäjä on toiminut toisin. Erilaisia avajaisia ja erikoispäiviä on peruttu, koska on koettu jo moraalisesti vääräksi näinä aikoina houkutella ihmisiä joukoittain ostoksille. Suurin osa talven laskettelusuksitesteistä hiihtokeskuksissa peruttiin oma-aloitteisesti, vaikka nuo tilaisuudet järjestetään ulkoilmassa ja turvavälejäkin pystyisi noudattamaan.

Ravintolat ovat kärsineet, mutta tällä hetkellä ne saavat ottaa terasseilleen porukkaa niin paljon kuin sielu sietää – kunhan kukaan ei esiinny. Lukon mestaruutta juhlittiin kuin koronasta ei olisi ikinä Raumalla kuultukaan. Tuhansia tai kymmeniätuhansia katsojia vetävälle urheilustadionille sen sijaan saa pahimmillaan ottaa vain kuusi katsojaa. Tasan eivät mene nallekarkit.

Marko Pitkäranta

uusikaupunkilainen Lohjalla