Padel-kentät valmistuvat ajallaan

0
Mikael Herbert ja Joiju Sura aikovat olla padel-kentillä paikalla koko kesän.

Crusell-puistoon valmistuvien padel-kenttien tilalla on tällä hetkellä suuri lammikko, mutta jo parin viikon kuluttua maisema on toisenlainen.

– Tehdäänkin uima-allas, Georg ”Joiju” Sura vitsailee.

– Toukokuun loppuun mennessä pitäisi valmistua. Kyllä se siihen mennessä tulee valmiiksi, Sura lupaa.

Mikael Herbert kertoo, että ensi viikolla saapuu tilaus Espanjasta ja kaikki alkaa olla pian kohdillaan.

Sura, Herbert ja Padel Uusikaupunki Oy:n kolmas jäsen Aleksi Vuola ovat olleet toimissaan nopeita. Kolmikko ryhtyi suunnittelemaan kenttiä viime kesänä ja jo tämän vuoden kesäkuussa pyörähtävät ensimmäiset padel-kurssit käyntiin.

Sura ja Herbert kiittelevät kaupunkia siitä, että kaikki on sujunut hyvin.

– Lupa-asiat ja kaikki menivät hyvin, Sura sanoo.

Työpäällikkö Mikko Jalonen Uudenkaupungin kaupungilta kertoo, että pieniä viivästyksiä on ollut, mutta varsinaiseen rakennustyöhön niillä tuskin oli merkitystä.

Kun kentät ovat valmiita, on edessä vielä maisemointia tekonurmen ja kivituhkan avulla. Kenttien huolto on yksinkertaista. Läpinäkyvät pleksit puhdistetaan säännöllisesti ja kentille tulee pieni hiekkapinta, joka pidetään tasaisena.

Crusell-puistoon, rannan ravintoloiden läheisyyteen ja Pakkahuonetta vastapäätä tulee kaksi kenttää. Paikalla on jo kontti välinevuokrausta varten.

– Tämä on kaupungin paras paikka. Ohikulkijat ja vierasvenesatamaan tulevat näkevät tämän heti. Tekee Crusell-puistosta vähän houkuttelevamman, Sura sanoo.

Herbert muistuttaa, että paikalla on ennenkin ollut urheilukenttiä. Koripallo- ja lentopallokentät väistivät padel-kenttien tieltä, mutta viereen tulevat uudet.

– Sijainti on hyvä. Nykyisin lentopallokentät on Hiulla, ja sinne on keskustasta matkaa, Sura muistuttaa.

Padel on kasvava laji ja kenttiä nousee jatkuvasti eri puolilla Suomea. Vastaavia ulkokenttiä ei kuitenkaan ihan joka puolelta löydy.

– Ei ihan näin hienolla paikalla. Lauttasaaressa on, mutta ei näin keskellä, Sura muistelee.

– Kotkassa on myös, mutta sekin on vähän syrjässä, Herbert sanoo.

Lähellä ovat vierasvenesataman ja ravintoloiden palvelut sekä hotelli. Ensimmäiset kurssit täyttyivät nopeasti ja kyselyitä on tullut muutenkin paljon. Yksi padel-kentän erikoisuuksista on oma venepaikka.

– Ensimmäiset varaukset tulivat jo tammikuussa, että pitäisi päästä juhannuksena pelaamaan, Sura kertoo.

Sura ja Herbert ovat itse harrastaneet lajia pari vuotta.

– Nytkin olemme menossa Turkuun. Neljä kertaa viikossa on pelattu, Herbert sanoo.

Lähiseudulta kenttiä löytyy myös Raumalta ja Kustavin Peterzensiin on tulossa kenttä. Uudessakaupungissa yksi vahvuus on pelikauden pituus.

– Syyskuussa pystyy vielä hyvin pelaamaan. Helsingissä on pelattu vielä lokakuussakin. Talvella pallo alkaa kangistua ja tietysti sateella on vaikutusta, Sura kuvailee.

Padelissa viehättää helppo aloituskynnys ja yhteisöllisyys. Peliä pelataan yleensä nelinpelinä.

– Ihan hyvin parikymppiset voi pelata 50–70-vuotiaiden kanssa, ei ole mitään ikärajoja. Eikä ole ohituslyöntejä. Se on suuri asia. Pisteen pystyy tekemään monella eri tavalla, Sura vertailee tennikseen.

Lajin säännöt ovat yksinkertaiset, joten miksei lajia voisi hyödyntää koululiikunnassakin.

– Ainoa haaste on, että vain kahdeksan kerrallaan voi pelata, mutta muut voivat pelata muita lajeja sillä aikaa, Sura pohtii.

Padel Uusikaupunki Oy:n kolmikosta aina vähintään yksi on paikalla, kun pelit alkavat. Heidän lisäkseen kursseja tulee vetämään kaksi valmentajaa, jotka ovat myös uusikaupunkilaislähtöisiä molemmat.

Vaikka Herbert, Sura ja Vainio aikovat olla yleensä paikalla ja korostavat lajin yhteisöllisyyttä, mahdollistaa Playtomic-varausjärjestelmä sen, että kentälle pääsee numerokoodilla, vaikka kukaan kolmikosta ei olisi paikalla.

Varausjärjestelmä toimii selaimella ja sovelluksella.

– Sitä kautta voi varata ja maksaa ja myös jakaa maksun koko porukan kesken, Herbert ja Sura kertovat.

Mailat saa vuokrattua paikan päältä. Muuten kentälle voi mennä normaalissa urheiluvarustuksessa.

– Lenkkarit tai urheilukengät käy, mutta sisäpelikengät on parhaat. Niissä on tasainen pohja, Sura kuvailee.