Parkour rantautui kaupunkiin

0
Uudessakaupungissa lasten parkourtunnit pidetään Leijonapuistossa missä löytyy sopiva ympäristö perustekniikoiden kokeilua varten.

Uuteenkaupunkiin rantautui tällä viikolla virallisesti uusi liikuntamuoto, kun Turun Parkour Akatemia aloitti lajin opetustunnit. Mitä ilmeisemmin parkouria on kaupungissa odotettu jo pitkään, sillä 20 oppilaan suuruiset opetusryhmät olivat täyttyneet hetkessä.

– Koska innostusta parkourin harrastamiseen löytyi näin runsaasti, niin varmasti tulemme pitämään Uudessakaupungissa opetuskursseja myös syksyllä. Nyt näihin kahteen ryhmään otettiin vain ala-asteikäisiä, mutta syksyllä laajennamme tarjontaa ehkä myös yläkouluikäisiin ja lapsiperheisiin, pohti parkourohjaaja Iiro Heikkilä.

Heikkilälle parkourin suosio ei tullut yllätyksenä.

– Kun uusimmissa liikuntatutkimuksissa on kysytty koululaisilta mitä lajia he haluaisivat harrastaa, niin parkour on aina ollut siellä kärjessä. Tähän asti lajin opetus on keskittynyt maamme isompiin kaupunkeihin, mutta kiinnostus lajia kohtaa on olemassa myös pienemmissä, maaseutumaisemmissa kaupungeissa, selvitti Heikkilä.

Parkour edustaa luovaa tapaa liikkua tutussakin ympäristössä.

– Yksi lajin parhaimpia puolia on mielestäni se, että se on täysin vapaa maneereista. Kun esimerkiksi luistelijaa opetetaan aina luistelemaan tietyllä tekniikalla tai koripalloilijaa heittämään tietyllä tavalla, niin parkourissa kaikki tavat ja tekniikat ovat yhtä hyviä. Jokainen saa liikkua vapaasti omalla tavallaan, muistutti Heikkilä.

Parkourissa ei myöskään kilpailla toisia vastaan.

– Me ohjaajat emme anna mitään selkeää ratkaisua siihen miten joku tietty este pitää ratkaista, vaan lapset saavat käyttää luovuuttaan ja keksiä ratkaisut ihan itse.

– Parasta omasta mielestäni on kuitenkin lajin yhteisöllisyys. Liikutaan yhdessä ja tsempataan muita, painotti Iiro Heikkilä.

Toki parkourissakin on tiettyjä perustekniikoita joita on hyvä ensin harjoitella. Lajille tunnuksenomaisia perusliikkeitä ovat juokseminen, hyppääminen, kiipeäminen, tasapainoilu ja roikkuminen.

Parkour on alunperin keksitty Ranskassa, Pariisin esikaupunkialueella.

Uudenkaupungin lisäksi Turku Parkour Akatemia aloitti tällä viikolla lajin opettamisen myös Laitilassa.