Pitkä lista ja lyhyt lista

0

Pro Ukia ja allekirjoittanutta on morkattu muutamien kokoomuslaisten kirjoituksissa milloin vasemmistolaisiksi, milloin kaupungin talouden romahduttajiksi. On luonnollista, että teemme yhteistyötä niiden kanssa, jotka Pron tunnuksin ”asukkaiden parhaaksi” haluavat kehittää Uuttakaupunkia, ei vastustaa kaikkea uutta. Koalitio (kok., kesk., ps. ) ei halunnut Pro Ukia paikkaneuvottelukumppaniksi viime vaalien jälkeen. Kaupungin talous ei ole kuralla, niin kuin jotkut ilkeämielisesti toteavat. Kaupungin tilanne on ihan kelvollinen. Uusikaupunki on pystynyt hoitamaan sosiaali- ja terveyspalvelut, varhaiskasvatuksen ja kouluasiat sekä hyvinvoinnin ja muut toimet asukkaita tyydyttävällä tavalla.

Koalitio on pyrkinyt estämään tai jarruttamaan kehitystä ja asioiden ripeää eteenpäin vientiä. Talousarvioiden laadinnassa erityisesti kaupunginhallitus ja myös valtuusto ovat olleet yksimielisiä. Toimeenpanossa koalitio on kääntänyt kelkkansa. Pitkä lista syntyy jo sovittujen asioiden viivyttämisestä ja torjutuista asioista. Tässä niistä tärkeimpiä:

– Kaupunginlahden kunnostuksen aloitusvaiheen viivästysyritys, joka olisi johtanut ainakin vuoden viivästymiseen, saatiin torjuttua äänin 22–21. Jos asia ei olisi edennyt, Vannaksen säätiö olisi vetänyt pois rahoituksensa. Nyt kaikki voivat iloita hienosta Kaupunginlahdesta.

– Kunnallisen vuokra-asuntotuotannon estäminen, mikä johti menetettyihin asukkaisiin.

– A-sairaalan oston puolen vuoden viivyttäminen, josta seurasi yli 200 000 euron vuokran menetykset. Sairaanhoitopiiriltä ja altistuneiden terveyskeskustyöntekijöiden piinan pitenemiseen.

– Keskustan kehittäminen on ollut koko ajan vastatuulessa budjettisovusta huolimatta. Hipoen saatiin päätös ensimmäisestä vaiheesta.

– Yli 400 nuoren toivoman pumptrackin vastustaminen ja padel-kenttien viivästyttäminen.

– Erittäin tarpeellisen ja pitkävaikutteisen torin esiintymislavan rakentamisen estäminen kyseenalaisella tempulla (kaupunki ei muuten maksa alv:a).

– Kalantitalon ja Siivosen säätiön kaataminen huolimatta hyväksytystä talousarviosta. Kansallismuseon kirjallisesti toteaman erityisen ja ainutlaatuisen historiallisen esineistön menetys.

– Kielteinen suhtautuminen Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhliin. Kokoomuksen panosta suunnittelutyössä ei ole nähty. Puolue teki kuitenkin aloitteen valotaideteoksesta venetsialaisviikonloppuun, kustannus 30 000 euroa!

– Ranta-asemakaavan uusimisen vaatimus pienten korjausten sijasta. Lisäkustannus olisi ollut 450 000 – 500 000 euroa. Tämä työ olisi hyödyttänyt muutamaa maanomistajaa.

Tässä osa pitkästä listasta sovittujen asioiden jarruttamisesta ja jopa estämisestä sekä rahankäytön välinpitämättömyydestä omien tarkoitusperien saavuttamiseksi.

Lyhyt lista syntyy mm. kokoomuksen parilla viime vaalikaudella esittämistä ja läpiviemistä kehityskohteista. Edellisellä vaalikaudella tehtiin tuloksettomat lomautukset ja muutamat irtisanomiset. Kaikki kehitys näivettyi. Omia saavutuksia kannattaisi mainostaa ennemmin kuin moittia muitten tekemisiä. Valitettavasti niitä ei ole pystytty esittämään.

Heikki Wala

Kaupunginhallituksen 2.vpj

Pro Uusikaupunki