Puutarhamatkailua Uuteenkaupunkiin

0

Olganpuistoon istutettiin vappuaattona tusinan verran kirsikkapuita. Kirsikkapuiston idean isät ja äiteet, Uudenkaupungin kansalliset seniorit, toivovat, että Rantakadun ja Vekaratien kulmaukseen sijoittuvasta kirsikkapuistosta tulisi turistejakin kiinnostava nähtävyys.

Tuskin 12 kukkivaa kirsikkapuuta houkuttelee matkailijoita Uuteenkaupunkiin, kun Turussa kukkivat sadat kirsikkapuut. Kirsikkapuisto on kuitenkin hyvä lisä Uudenkaupungin vihreään tarjontaan. Uudessakaupungissahan on useita muitakin kohteita, jotka voisivat kiinnostaa puutarhamatkailijoita. Esimerkiksi Myllymäki tunnetaan tuulimyllyistään, mutta niiden lisäksi matkailijoita saattaisi kiinnostaa myös sen puulajipuisto. Puulajit on nimetty, mutta muuten puistoon on suhtauduttu Uudessakaupungissa turhankin vaatimattomasti. Vastaavia puistoja ei ole joka kaupungissa, siksi sitä voisi tuoda enemmänkin esiin.

Sitten ovat vielä nämä meidän hurmaavat puutalot, joita joka toinen vuosi esitellään Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtumassa. Puutarhat eivät ole enää syyskuussa aivan parhaimmillaan. Tapahtuman keskiössä ovatkin olleet puutalojen sisätilat: remppaideat ja sisustusratkaisut sekä vanhojen talojen tarinat, joista kaksikko Tuija Talvitie ja Päivi Sappinen on julkaissut jo toisen hienon kirjan.

Vanhat puutalot -tapahtuma vetää väkeä. Tapahtuman aikaväli on juuri sopiva, jokavuotiseksi tapahtumaa tuskin kannattaa laajentaa. Mutta entä jos joka toinen vuosi Uudessakaupungissa pidettäisiinkin Vanhat puutarhat -tapahtuma? Puutarhatapahtuma voisi sijoittua esimerkiksi toukokuulle, kun kirsikka- ja omenapuut kukkivat. Minifarmi-tapahtumakin on perinteisesti sijoittunut toukokuuhun, sopivasti kasvukauden alkuun. Tai sitten Vanhat puutarhat -tapahtuma voisi olla elokuussa, kun puutarhoista kerätään satoa. Café Kukonmäen tapaan puutarhoissa voisi olla pop up -kahviloita useampikin yhtenä viikonloppuna.

Avoimet puutarhat -tapahtumasta Uudenkaupungin oma tapahtuma voisi erota rentoudellaan. Se olisi tarkoitettu fiilistelijöille, kun Avoimet puutarhat -tapahtuma vetää enemmän varsinaisia puutarhaharrastajia.

Teija Uitto