Puutarhan johtaja

0

Puutarhaliitto korostaa uusimmassa tiedotteessaan uutta ajattelua myös puutarhassa. Tärkeimpiä arvoja ovat nyt luonnonmukaisuus, elinvoimaisuus ja luonnon suojeleminen.

– Hyvän puutarhurin arvostusta ei enää saa kitkemällä voikukat nurmikostaan tai myrkyttämällä puutarhakäytävät täysin kasvivapaiksi. Sen sijaan hyvä harrastaja lisää luonnon biodiversiteettiä ja valitsee puutarhaansa tuotteita, jotka parantavat muun muassa maan elinvoimaisuutta, Puutarhaliitosta todetaan.

Tämä on hyvä uutinen, ei vain minulle, vaan varmasti tuhansille suomalaisille. Puutarhanhoito on parhaimmillaan hauskaa, rentouttavaa ja virkistävää, mutta pahimmillaan pakollinen, kesään kuuluva työleiri. Etenkin silloin, kun elämässä on muitakin velvollisuuksia, tekemättömät pihatyöt saattavat vain lisätä stressiä ja ahdistusta.

Puutarhaliitto käyttää uutta ajattelua edustavista puutarhoista nimitystä boheemit puutarhat. Niille ominaista on monilajisuus, maanpeittävyys ja se että puutarha elää voimakkaasti vuodenaikojen mukaan. Osa puutarhasta saa rehottaa villinä tarjoten näin suojaa puutarhassa asuville eläinkunnan edustajille ja myös viljelyä voidaan toteuttaa ns. en muokkaa -viljelyllä.

Maanpeittävyys voidaan käsittää monella eri tavalla. Toisaalta voidaan pyrkiä siihen että yksinkertaisen, siistin mutta kieltämättä työlään nurmikon tilalle istutetaan maanpeittäviä kasveja. Eikä sen pakollisen nurmikonkaan tarvitse olla niin tiptop, vaan voikukat, apilat ja piharatamot saavat rehottaa.

Toisaalta boheemissa puutarhassa vältetään sitä että maa olisi osan vuodesta paljaana, kuten esimerkiksi perinteinen kasvimaa on. Kasvimaan sijaan hyötykasveja voidaan kasvattaa myös muualla puutarhassa; yrttejä kukkapenkissä, tomaatteja talonseinustalla ja perunoita ämpärissä. Peitteisyys vähentää maan eroosiota ja kasvipeite sitoo ilman hiilidioksidia.

Kotipuutarhat ovat nykyään perhosten ja mehiläisten kannalta elintärkeitä joten puutarhassa tulisi olla kukkivia kasveja koko kasvukauden ajan. Ihmisen alivuokralaisina ne ovat harmittomia ja vähään tyytyviä, sillä hyönteispölyttäjät suosivat yksinkertaisia ja vähän jalostettuja kasvilajikkeita.

– Puutarhurin tärkein tehtävä on toimia puutarhan kapellimestarina. Antaa tilaa erilaisille puutarhan kasveille ja eläimille, tiivistää Puutarhaliiton tiedotteessa.

Miten ihana ja vapauttava ajatus. Meidän pihalla taitaa tämä suvena esiintyä Hyvän tuulen sekakuoro ja Retuperän soittajat.

Maija Ala-Jääski

toimittaja