Rippileirit järjestetään normaalissa aikataulussa

0
Uudenkaupungin seurakunnan nuorisotyö tähtää mahdollisimman normaaliin leirielämään ja siihen, että jokainen osallistuja saisi oman ikimuistoisen rippikoulunsa.

Koronapandemiasta huolimatta tänä kesänä Uudenkaupungin seurakunnassa järjestetään useita rippileirejä. Varsinaisia kesäleirejä ovat kesäkuun toisella viikolla alkava meririppikoulu sekä Haukharjassa pidettävät kaksi kesäkuun rippileiriä ja yksi heinäkuun rippileiri.
Lisäksi hiihtolomarippikoulun leirijakso pidetään heinäkuussa ja kaupungissa järjestetään myös Wasaborgin tallin ratsastusrippikoulu sekä syksyn erityistä tukea tarvitsevien pienryhmärippikoulu.

– Haukharjan leirikeskuksessa majoittaudutaan neljän hengen huoneisiin, wc- ja suihkutilat ovat yhteiset. Leirikeskus ei ole kooltaan kovin suuri, mutta toisaalta meririparin partioalus Krista tarjoaa vielä tiiviimmät tilat. Näin ollen turvavälien toteuttaminen on leirin arjessa mahdotonta, Uudenkaupungin seurakunnan vastaava nuorisotyönohjaaja Rose-Marie Virolainen kertoo.

Tämän kuun loppuun asti on voimassa Aluehallintoviraston kymmenen hengen kokoontumisrajoitukset, mutta Tuomiokapitulien viesti seurakunnille on se, että rippikouluja on mahdollista toteuttaa, kunhan turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

– Leiriohjeita varten konsultoimme paikallisia terveysviranomaisia ja laadimme heidän avullaan ohjeet, kuinka leirillä voidaan taata mahdollisimman turvalliset olot, Uudenkaupungin seurakunnan vs. nuorisotyönohjaaja Paula Pöntinen lisää.

Viime vuonna rippikoulut järjestettiin etänä. Siitä seurakunta sai hyvää oppia ja arvokasta kokemusta sekä palautetta.
– Viime syksynä luotu etäriparin malli olisi voitu suhteellisen helposti toistaa myös tälle vuodelle. Nyt ei tullut kyselyitä etäriparista, joten ehkä ilmassa on jo etäuupumista. Meillä on tuntuma, että leirimuotoisia rippikouluja odotetaan jo kovasti, Virolainen sanoo.

Uudenkaupungin seurakunnan nuorisotyö tähtää mahdollisimman normaaliin leirielämään ja siihen, että jokainen osallistuja saisi oman ikimuistoisen rippikoulunsa.
– Leirille tullaan vain terveenä, eikä leireillä ole perinteistä vierailupäivää. Tarkoitus on pitää leirikupla, joka mahdollistaa sen, että leireillä eletään mahdollisimman normaalia leirielämää, Virolainen selventää.

Poikkeuksen leirikuplaan muodostavat sairaustapaukset sekä koronaan liittyvät toimet eli esimerkiksi koronatestissä käyminen. Jos leiriläinen, isonen tai ohjaaja sairastuu, hänet lähetetään kotiin ja muut jäävät leirin loppuajaksi karanteenioloihin.
– Meririppikoulussa kuplan ylläpitäminen on haastavampaa satamiin rantautumisen takia, joten meririparilla kirkkovierailuissa ja kauppakäynneillä käytetään maskeja, Virolainen kertoo.

Seurakunta on tehnyt myös varasuunnitelmia rippileirejä varten ja ne otetaan käyttöön, mikäli alueen koronatilanne pahenee. Varasuunnitelmissa rippikoulu toteutetaan ennalta ilmoitettuna ajankohtana, mutta ryhmä jaetaan.
– Jos koronatilanne pahenee, niin ryhmille pidetään kaksi lyhyempää leirijaksoa ja niiden lisäksi kaupungissa järjestetään riparilaisille intensiivipäiviä, Virolainen lisää.

Konfirmaatiomessujen osallistujamäärää rajoitetaan, joten yhtä nuorta kohden voi osallistua vain kaksi läheistä. Konfirmaatiot striimataan muiden tuttujen ja sukulaisten katseltavaksi Uudenkaupungin seurakunnan Youtube-kanavalle.
– Vanhaan kirkkoon suunnitellut konfirmaatiot siirtyvät väljempiin tiloihin Uuteen kirkkoon. Lisäksi konfirmaatioita järjestetään Kalannin kirkossa. Tarkoitus olisi konfirmoida koko rippikouluryhmä yhdessä, mutta koronarajoituksista johtuen on mahdollista, että ryhmät konfirmoidaan useammassa osassa, Virolainen sanoo.

Konfirmaatiokirkkojen seinille tuodaan ennen tapahtuman alkua ennalta suunnitellut istumajärjestykset, jotta kirkossa kyetään säilyttämään turvavälien vaatimat etäisyydet. Konfirmaatioiden varasuunnitelmassa toteutetaan ennalta ilmoitettuna ajankohtana useampi konfirmaatio.
– Jos koronatilanne pysyy rauhallisena, niin pidämme konfirmaatioiden osalta alkuperäisistä päivämääristä kiinni, Pöntinen kertoo.