Sanassa Uudenkaupungin kaksi äng-äännettä

0

Suomen kielessä on runsaat 20 äännettä. Lähes kaikilla niillä on aakkosissa oma merkki, kirjain. On kuitenkin yksi äänne, jolla ei ole omaa kirjainta: äng-äänne. Se on konsonantti, joka esiintyy lyhyenä tai pitkänä.

Lyhyt äng-äänne merkitään nk:lla, esim. kenkä, ja pitkä äng-äänne merkitään ng:llä, esim. kengät. Kun äng-äänteellä ei ole omaa kirjainta, kielioppaissa se merkitään merkillä ŋ ja pitkä ŋŋ. Tietokoneen tekstiohjelmissa merkki löytyy näppäimistöltä Alt+331.

Meidän uusikaupunkilaisten tulisi hallita äng-äänne, kun esim. sanassa Uudenkaupungin on sekä lyhyt että pitkä äng-äänne: Uudeŋkaupuŋŋin. Konginkankaalla äng-äänteitä on peräti kolme.

Yleisradio aloitti radion aluelähetykset 1960-luvun lopussa. Turun radio pyysi silloin esimieleltäni, kaupunginjohtaja Olavi Salaterältä ehdotusta henkilöstä, joka alkaisi välittää Uudestakaupungista uutisia. Kaupunginjohtaja ”määräsi” minut siihen. Uutistoiminta alkoi uutisten ja vihjeitten lähettämisellä Turkuun, sitten puhelinraportteja ja lopulta haastattelujakin.

Silloinen kansalaisopiston rehtori Inkeri Rämä oli kuunnellut radiosta ensimmäisiä puhelinraporttejani. Hän soitti, että älä sano Uuden-kaupungin, vaan Uudeŋkaupuŋŋin. Taisin oppia sen.

Nyt pitäisi jonkun soittaa terveyskeskukseen, kun ajanvarausnumeroitten sinänsä selvissä äänitteissä sanotaan: ”Soititte Uuden-kaupungin terveyskeskuksen – – -”. Niissäkin kannattaisi käyttää äng-äännettä.

Matti Jalava

ent. kuntavirkamies