SDP menettänyt ehdokkaita, PS lisännyt – Vehmassalon kunnissa ehdokasmäärä pysynyt vakiona

0

Vehmassalon kunnissa Kustavissa, Taivassalossa ja Vehmaalla mennään kuntavaaleihin suunnilleen samalla ehdokasmäärällä kuin neljä vuotta sitten. Puolueiden välillä on kuitenkin eroja ja jo perinteiseen tapaan Vehmaalla on listoilla uusi iso tekijä.

Kustavissa valtuutettuja valitaan 15, paikoista vei viime kerralla keskusta viisi, kokoomus seitsemän ja SDP kolme. Valtuustoon yrittäviä on nyt kaksi enemmän kuin viimeksi eli 37.

Kokoomus on nostanut ehdokkaidensa määrän 11:stä 14:ään, keskustalla on yksi ehdokas enemmän, mutta SDP:n ehdokkaiden määrä on pudonnut kahdeksasta neljään. Viimeksi SDP:n listalta valitut Timo Urpo ja Tarja Nieminen ovat nyt keskustan ehdokkaana.

Perussuomalaiset eivät viimeksi yhdellä ehdokkaalla saaneet yhtään valtuustopaikkaa, nyt ehdokkaita on kolme ja paikka tähtäimessä.

Vaihtuvuus valtuustossa ei välttämättä tule olemaan kovin suurta, sillä viime kerralla valituista luopuu vapaaehtoisesti vain kokoomuksen Irja Skyten-Suominen.

 

Taivassalon valtuustossa on avoinna 17 paikkaa, viimeksi ehdokkaita oli 38, nyt 35. Keskusta sai viimeksi yhdeksän paikkaa ja se on kasvattanut ehdokkaidensa määrää 14:stä 17:ään.

Toiseksi suurin puolue oli kokoomus kuudella paikalla. Sillä oli viimeksi 10 ehdokasta, nyt yksi enemmän.

Kolmas valtuustopuolue on SDP kahdella valtuutetulla. Sitä menestystä ei tällä kertaa ole tulossa, sillä puolue sai mukaan vain yhden ehdokkaan, viimeksi ehdokkaita oli vielä seitsemän.

Perussuomalaiset eivät viimeksi kolmen ehdokkaan voimin valtuustopaikkaa saaneet, nyt ehdokkaiden määrä on tuplaantunut ja galluppien perusteella menestystä on tiedossa.

Uutena yrittäjänä viime vaaleihin verrattuna on vasemmistoliitto yhdellä ehdokkaalla. Viimeksi mukana olleet feministinen puolue ja itsenäisyyspuolue eivät tällä kerralla yritä valtuustoon.

Viime kerralla valituista eivät jatkoa yritä keskustan Joel Uotila ja Vilho Vuorinen, kokoomuksen Kaisa Peltonen, Pauli Kurkilahti ja Juha Uotila eikä SDP:n Kari Ahonen. SDP:n listalta viime kerralla valittu Jussi Saarinen on nyt keskustan ehdokkaana.

 

Vehmaalla valitaan 21 valtuutettua. Ehdokkaita oli neljä vuotta sitten 51, nyt 49. Jo pitkään Vehmaalla on ollut vakiintuneiden puolueiden ulkopuolinen ryhmä tai ryhmiä, niin tälläkin kertaa.

Ykköspuolue keskusta sai viimeksi 19:llä ehdokkaalla yhdeksän paikkaa, nyt ehdokkaita on kolme vähemmän. Kokoomuksen ehdokkaiden määrä on pudonnut yhdeksästä neljään, paikkoja on tällä hetkellä kolme.

Perussuomalaiset olivat viimeksi mukana neljällä ehdokkaalla, nyt ehdokkaita on yksi enemmän. Paikkoja ei viimeksi tullut, nyt puolue on solminut vaaliliiton kokoomuksen kanssa.

SDP on nostanut ehdokkaidensa määrän viidestä kahdeksaan, paikkoja nykyvaltuustossa on kaksi. Vasemmistoliitto oli viimeksi vaaliliitossa SDP:n kanssa ja sai neljälle ehdokkaallaan kolme valtuutettua. Nyt vaaliliittokaveri on sama, ja ehdokkaitakin on saman verran kuin viimeksi.

Vihreillä ei viimeksi ollut yhtään ehdokasta, nyt heitä on kaksi.

2017 vaaleissa Vehmaan toiseksi suurin ryhmä oli Uudistuva Vehmaa. Sillä oli kymmenen ehdokasta ja tuloksena neljä valtuustopaikkaa. Ryhmä ei nyt ole mukana, mutta uutena tekijänä mukana on Liike Nyt, joka on saanut listalleen peräti kymmenen ehdokasta.

Keskustan valtuutetuista Anna Ekström on nyt mukana Anna Kaskisena, kokoomukselta puuttuu jo kesken vaalikautta luopunut Antero Ahala ja vasemmistoliitolta Elviira Davidow.

Uudistuva Vehmaa -listalta neljästä valtuustoon päässeestä Jyrki Susi ja Petri Soranko ovat nyt Liike Nytin ehdokkaina, Mikko Simola ja Mia Lännistö eivät ole lainkaan ehdokkaana.

 

Kolmen kunnan puolueiden ehdokkaiden määrän muutos on siis Vehmaan Liike Nytin nousua lukuun ottamatta varsin vakaata. Suurimmat muutokset ovat SDP:n ehdokkaiden väheneminen yhteensä seitsemällä ja perussuomalaisten ehdokkaiden määrän kasvu kuudella, muuten muutokset ovat parin ehdokkaan suuruusluokkaa.

Jussi Arola