Sihy ja kohtuuhintaiset asunnot vetäisivät väkeä

0
Paneelin juontajat Helmi Rantanen (vas.) ja Iiris Soininen vetivät keskustelua Crusellissa, ehdokkaat osallistuivat keskusteluun etäyhteydellä.

Nuorisovaltuuston järjestämä kuntavaalipaneeli ei päästänyt ehdokkaita helpolla. Kysymys, miten nuorten ääni saataisiin kuuluviin, oli vasta verryttelyä. Sen jälkeen siirryttiinkin talouteen ja asukasluvun kasvattamiseen.

Paneelin juontajien Iiris Soinisen ja Helmi Rantasen mukaan kysymykset olivat nuorten ideoimia.

Ehdokkaat olivat yksimielisiä, että nuoria pitää kuunnella. Useat ehdokkaat olivat sitä mieltä, että nuorisovaltuuston pitäisi saada valtuustosta paikka. Valtuusto on julkinen ja kenellä tahansa on jo nyt läsnäolo-oikeus kokouksessa. Ehdokkaat esittivät, että nuorisovaltuuston edustajalla pitäisi olla myös puheoikeus valtuustossa.

Martti Luotonen (kesk.) arveli, että käytännössä se on jo nyt mahdollista.

– Nuorisovaltuuston edustajat pääsevät varmasti kokoukseen puhumaan, kun vaan sitä pyytävät puheenjohtajalta.

Matti Ankelo (pro uki) ja Vesa Kiertokari (kd.) ehdottivat, että nuorisovaltuuston edustaja kutsuttaisiin kaupunginhallitukseen kuultavaksi aina, kun käsiteltävänä on nuoria koskeva asia.

Kaikki ehdokkaat kannustivat nuoria olemaan itse aktiivisia.

– Soittoa vaan ja keskustellaan, nykyisen valtuusto nuorin edustaja Eemil Kokkonen (sd.) kannusti.

Kaupungin taloudesta keskusteltaessa Ankelo muistutti, ettei Uudenkaupungin talous ole mitenkään huonolla tolalla, päinvastoin:

– Kumulatiivista ylijäämää on 14,5 miljoonaa euroa, hän totesi.

Luotonen korosti, ettei palveluita ja taloutta pitäisi nähdä vastakkainasetteluna.

– Molemmat voidaan saada samanaikaisesti. Ensimmäinen keino lähteä parantamaan taloutta on tehdä helppoja, pieniä muutoksia toiminnassa. Yllättävän paljon on niitä pieniä puroja, joihin käytetään rahaa, mutta jotka eivät tuota erityisesti mitään hyvää.

Linda Jefimoff (kok.) korosti elinkeinoelämän merkitystä.

– Jos tänne saadaan muuttamaan ihmisiä ja yrityksiä, saadaan myös tuloa.

Taloudesta siirryttiinkin luontevasti kaupungin vetovoimatekijöihin. Kokkonen korosti kohtuuhintaista asumista.

– Pitää olla kämppiä, joihin porukka muuttaa. Lisäksi elämän pitää olla kokonaisvaltaisesti kaikille hyvää, se on kaupungille vetovoimatekijä.

Martti Luotonen ja Matti Ankelo korostivat sihyn merkitystä vetovoimatekijänä. Ankelo muistutti myös uusien liikuntamahdollisuuksien merkityksestä. Hän listasi kaupungin vetovoimatekijöihin myös monipuolisen kulttuuritarjonnan sekä luontoympäristön.

Johanna Hurme (ps.) kaipasi kaupungin mainontaa lisää lähitienoille.

– Pitäisi käyttää sosiaalista mediaa, tv-mainontaa ja radiota, hän listasi.

Vesa Kiertokari muistutti, että kun autotehdas laajensi toimintaansa, Uudessakaupungissa olisi pitänyt olla jo valmiina asuntoja.

– Menetettiin ihan hirvittävä määrä verotuloja, kun näin ei ollut, mutta se on nyt mennyttä.

– Asuminen ja se miten perheet ja nuoret täällä viihtyvät, on keskeistä.

Myös Lauri Aronen (vas.) piti kaupungin tulevaisuuden kannalta asukasluvun kasvattamista tärkeänä:

– Meillä on iso tehdas, jossa käydään töissä Turusta, Porista ja Raumalta. Miten heidät saataisiin muuttamaan tänne ja miten nuoret saataisiin pysymään täällä?

Siitä ehdokkaat olivat yhtä mieltä, että vaikka kaupungissa on jo laaja kulttuuritarjonta, lisääkin tapahtumia kaupunkiin mahtuisi.

– Tapahtumakirjoa voisi laajentaa näyttelemiseen ja kuvataiteen puolelle. Kaupungissa voisi olla esimerkiksi areena, jossa aloittelevat bändit ja dj:t pääsisivät kartuttamaan esiintymiskokemusta ja tuomaan omaa taidemuotoaan esille, Lauri Aronen ideoi.

Nuorisovaltuuston vaalipaneeli järjestettiin etänä ja striimattiin. Keskustelun voi katsoa vielä kaupungin Youtube-kanavalta.