Sihyn nimeksi ehdotetaan Wintteriä

0
Sivistys- ja hyvinvointikeskus eli sihy eli Wintteri?

Maanantaina kokoontuva Uudenkaupungin kaupunginhallitus saa eteensä ehdotuksen sivistys- ja hyvinvointikeskuksen (sihyn) nimestä. Mikäli ehdotus menee läpi, niin jatkossa sihyä kutsutaan Wintteriksi.

Nimeä sihylle haettiin alkuvuodesta nimikilpailun avulla. Kaupunkilaisilta tuli noin 250 ehdotusta, jonka jälkeen sihy-hankkeen tilaajaryhmä valmisteli ehdotusten perusteella nimen valintaa. Nyt valittavaksi ehdotettava nimi oli kaupunkilaisten tekemien ehdotusten joukossa.

Wintteri-nimeä eri muodoissaan ehdotti useampikin kilpailuun vastanneista. Nimen taustat pohjaavat Uudenkaupungin tapahtumiin jo 300 vuoden taakse. Silloin nimittäin venäläisen miehityshallinnon ja isonvihan aikana Uudenkaupungin hallinnosta vastasi Johannes Winter, jota pidettiin oikeudenmukaisena ja rakentavana miehenä. Winter tuli alun perin kaupunkiin koulumestarin virkaan.

Myöhemmin 1800–1900-lukujen taitteessa kaupungissa vaikutti opettaja Sanni Winter. Opettajauransa jälkeen Winter ryhtyi kirjakauppiaaksi aviomiehensä Herman Winterin kanssa. Heidän poikansa Helmer Winter oli paikallishistorian tutkija, kielten opettaja, suomentaja ja bibliofiili.

Sihy-hankkeen tilaajaryhmän mukaan Wintteri-nimi olisi kunnianosoitus aikaisemmille sukupolville ja heidän tekemälleen työlle kaupungin hyväksi. Uudessakaupungissa on nimetty muitakin julkisia rakennuksia kaupungin historiaan kuuluneiden henkilöiden mukaan, näistä esimerkkeinä Kulttuurikeskus Crusell, virastotalo Mörne ja Seikowin koulu ja päiväkoti.