Suojelevat lintuemot

0
Töyhtöhyypät eivät turhaan hätistele ruokailevaa metsäkaurista. Kauriidenkin tiedetään tilaisuuden tullen syövän linnunpoikasia.

Lintujen pesintä on jo täydessä vauhdissa. Aikaisimmilla pesijöillä, kuten töyhtöhyypillä ja merihanhilla, on jo pienet untuvikot hoidettavanaan, ja monet muutkin lajit jo hautovat muniaan.

Linnut ovat omistautuneita vanhempia, jotka puolustavat jälkikasvuaan raivokkaasti uhkia vastaan. Syytä onkin, sillä yllättävätkin eläimet voivat syödä lintujen munia ja poikasia hyvällä ruokahalulla.

Luonnossa liikkuessa voikin nyt päästä näkemään monenlaisia eläimiä ja dramaattisia tilanteita, kun pitää korvat auki ja seuraa kiihtyneitä linnunääniä.

Pikkulinnut ajavat tiuhaan tahtiin takaa varislintuja, jotka ovat erehtyneet liian lähelle niiden pesiä. Välillä osapuolet unohtavat riitansa hätistääkseen yhteisvoimin petolintuja. Haukat ja pöllöt usein löytääkin helposti seuraamalla niiden vanavedessä lentävää kiukkuista ja äänekästä joukkoa.

Rastaiden erikoistaito on saalistajan syöksypommittaminen ulosteilla. Tämä keino on kieltämättä tehokas ainakin ihmisten häätämiseen.

Petolinnun lähestyessä koko lähiseudun linnut voivat keskeyttää puuhansa ja liittyä joukkopuolustukseen. Vaikka saalistaja ei juuri sillä hetkellä omaa pesää uhkaisikaan, on kaikkien etu, että se saatellaan yhdessä turvallisen matkan päähän.

Pelloilla ja rannoilla innokas poikasten puolustaja on töyhtöhyyppä, jonka valittavat huudot ovat aivan erilaisia kuin minkään muun suomalaisen linnun ääni.

Huutavien töyhtöhyyppien ääntä seuraamalla voi löytää kävelyllä olevan ihmisen, mutta yhtä hyvin metelin aiheuttaja voi olla haukka, kurki, kettu tai jopa kauris.

Yksi syy töyhtöhyyppien valikoimattomaan suojelunhaluun on se, että niiden pesät ovat suojattomina maassa. Pesästä jo lähteneet untuvikotkin suojautuvat kyyhöttämällä aivan liikkumatta. Iso eläin voi hyvin epähuomiossa talloa lintujen jälkikasvun. Pelloilla kannattaakin nyt liikkua varoen.

Tallomisen lisäksi kuitenkin jopa kauris voi syödä poikaset. Vain harvat eläimet luonnossa noudattavat tiukkaa ruokavaliota: monet petoeläimet syövät myös marjoja ja versoja, ja toisaalta kasvinsyöjät täydentävät ruokavaliotaan helpolla eläinproteiinilla, jos sellaista kohdalle osuu.