Talkoot piristävät omaa ja muiden mieltä

0

”Kuin vasikat laitumella”. Näin kuvailtiin Eläkeliiton Kalannin yhdistyksen metsänistutustalkoita pari viikkoa sitten (US 14.5.).

Koronaviruspandemian aikana kaikenlainen yhdessä tekeminen on ollut, jos ei nyt kiellettyä, niin ainakin vältettävää toimintaa. Rajoitukset ovat lähes pysäyttäneet yhdistysten ja kerhojen toiminnan. Yhteisiä retkiä ja talkoita ei ole voinut järjestää entiseen malliin.

Talvella tiukkojen rajoitusten aikana Uudenkaupungin Sanomien seuratoiminta- ja tapahtumapalstat olivat lähes tyhjiä. Kesän lähestyessä molemmat palstat ovat hieman vilkastuneet, mutta ollaan vielä kaukana normaalivuosista, jolloin tähän aikaan vuodesta olisi monenlaista kokoontumista ja pihakirppistä.

Talkoot-sanalla on usein hieman negatiivinen merkitys, vaikka tarkoitus on tehdä hyvää porukalla. Harva odottaa innolla taloyhtiön talkoita tai lähtee raskaan työpäivän päätteeksi urheiluseuran varainkeräystapahtumiin. Koronapandemia on osoittanut, kuinka tärkeitä talkoot ovatkaan.

Ilman vapaaehtoisia Suomen urheiluseurat tai teatterit eivät pyörisi. Ilman aktiivisia yhdistysten ja kerhojen puuhamiehiä ja -naisia monet ihmiset jäisivät vain kotiin makaamaan. Koronaviruksen takia niin on valitettavasti käynyt.

Siksi metsänistutustalkoiden kaltaiset tapahtumat ovat tervetulleita. Virus ei ole kuitenkaan vielä jättänyt meitä rauhaan, joten monien talkoiden kanssa pitää vielä odottaa tai yrittää saada hommat hoidettua hieman pienemmällä porukalla.

Talkoissa on myös se hyvä puoli, että onnistuneiden talkoiden jäljiltä monen muunkin mieli piristyy. Mieli ry:n piti tällä viikolla kerätä roskia pois vesitornin ja paloaseman ympäristöstä, mutta valitettavasti huono sää sotki suunnitelmat.

Toivottavasti siis sekä keli että tautitilanne paranevat, jotta päästään porukalla talkoisiin.

Risto-Matti Kärki