Kohti normaalia vasta nuorempien ikäryhmien rokotusten jälkeen

0
Rokotuskattavuus U-soten alueella on hyvä.

Varsinais-Suomi on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa, mutta koronatilanne on alueella hieman rauhoittunut. Koronan ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomessa sataatuhatta ihmistä kohden kahden viikon seurantajaksolla on nyt 94,9. Edellisellä seurantajaksolla ilmaantuvuusluku oli 94,4.

Näyttäisi siltä, että Vapun juhlinta ei ole lisännyt merkittävästi koronatartuntojen määrää.

Tiistaina kokoontunut sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä päätti, että vuonna 2001 tai sitä myöhemmin syntyneet lapset ja nuoret saivat aloittaa harrastamisen sisätiloissa ja lähikontaktilla jo tiistaista alkaen. Jos epidemiatilanne pysyy rauhallisena, voisivat lapset ja nuoret mahdollisesti aloittaa kilpailu- ja ottelutoiminnan ensi viikon tiistaina.

Alueella on yhä voimassa Aluehallintoviraston päätös kymmenen hengen kokoontumisrajoituksista. Päätös on voimassa toukokuun loppuun asti. Sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä pitää epätodennäköisenä, että koronatartuntojen määrä laskisi niin paljon kuun loppuun mennessä, että alueella siirryttäisiin leviämisvaiheesta alemmas kiihtymisvaiheeseen.

Koronakoordinaatioryhmä päätti jo viime viikolla suositella porrastettua juhlakäytäntöä ylioppilasjuhliin ja muihin valmistujaisjuhliin niin, että vain osa vieraista on paikalla samaan aikaan.

– Päästääksemme kiihtymisvaiheeseen, ilmaantuvuuden täytyy olla välillä 25–50 kahden viikon ajan. Valitettavasti on hyvin epätodennäköistä, että pääsisimme niin mataliin lukuihin näin lyhyessä ajassa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala saa paljon kysymyksiä siitä, miksi edelleen pysytään niin tiukasti kiinni rajoituksissa, eikä esimerkiksi kesätapahtumia voida järjestää.

– Täytyy muistaa, että rokotuskattavuus on käytännössä nolla niissä ikäryhmissä, jotka liikkuvat eniten kaupungissa ja katukuvissa. Meillä on siis hyvin epävarma tilanne käsissämme. Vasta sitten, kun saavutetaan hyvä rokotuskattavuus molempien annosten kohdalla nuoremmissa ikäryhmissä, voidaan keventää rajoituksia lähelle normaalia elämää. Suotuisan kehityksen jatkuessa toivomme voivamme kuitenkin edetä jatkossa siihen suuntaan jo aiemmin, Rintala sanoo.