Tehosterokotteiden vaihtaminen sotkee rokotustahtia

0
Rokotuskattavuus on tällä hetkellä U-soten kunnissa erittäin hyvä.

U-soten koronarokotukset etenevät jouhevasti sitä mukaan kuin rokotteita saadaan. Rokotteita on laitettu tähän mennessä vajaa 10 000 annosta. Ikäihmisten ympärivuorokautisen hoivan yksiköiden tehosterokotukset on saatu valmiiksi.

Toukokuun toimitusmäärät ovat niukkoja, joten uusia rokotusaikoja avautuu nyt seuraavien viikkojen aikana suhteellisen vähän. Kaikki tehosteet pystytään kuitenkin antamaan aikataulussa.

– Tällä hetkellä ensimmäisiä annoksiaan saavien tehosterokotteet menevät 12 viikon päähän eli elokuun alkuun. Ihmisillä on tiedossa sinne monenlaisia suunnitelmia ja mökkilomia pitkän koronavuoden jälkeen. Tämä on ymmärrettävää, mutta tehosteisiin varattua aikaa ei voi vaihtaa. Tämä sotkisi meidän suunnitelmat ja aikataulut. Tämä veisi liikaa jo muutenkin tiukille joutuneita terveydenhuollon resursseja, U-sotesta kerrotaan.

Jos siis tietää ennakkoon, että ei pääse 12 viikon kuluttua tehosterokotetta hakemaan, ei kannata varata ensimmäistä annosta silloin. Pahimmassa tapauksessa tämä tehosteaikojen siirtäminen aiheuttaa rokotteiden hävikkiä ja jo ennalta ruuhkautuneiden puhelinlinjojen edelleen ruuhkautumista.

– Ihmisten on syytä tämä rokotekampanja priorisoida niin korkealle, jotta tältä aikojen vaihtamiselta ja siitä aiheutuvilta seurauksilta vältytään. Pandemian talttuminen on meidän omissa käsissämme, me voimme yhdessä vaikuttaa tämän kampanjan onnistumiseen. Jo varattuja tehosteaikoja ei siis vaihdeta kuin hyvin painavista syistä.

Käytössä olevat rokotteet ovat valmistepulloissa, joista yhdestä pullosta tulee kuudesta yhteentoista annosta valmisteesta riippuen. Tämän lisäksi avattujen valmistepullojen säilyvyysaika on lyhyt.

Näiden vuoksi rokotteiden allokointi on tarkkaa suunnittelua, jotta ylijääviltä annoksilta vältytään. Tämä on syytä kaikkien muistaa, jos mielii omaa aikaansa alkaa muuttamaan. Jokainen annos on suunniteltu ennakkoon ja jokainen rokotuspäivä aikataulutettu minuutilleen.

Rokotuskattavuus on tällä hetkellä kaikissa U-soten kunnissa erittäin hyvä. Vehmaalaisista 39,2%, taivassalolaisista 45,1%, kustavilaisista 50,2%, pyhärantalaisista 35% ja uusikaupunkilaisista 39,6% on saanut jo ensimmäisen rokotteen.

Vielä ainakin ensi viikko rokotetaan 55-vuotiaita ja sitä vanhempia sekä riskiryhmäläisiä.