Totuudella on merkitystä

0

Tomi Salo syyllistyy itse kirjoituksessaan (US 4.5.2021) juuri siihen osatotuuksien kaiveluun, jota hän halpamaiseksi kutsuu. Hän irrottaa yksittäisen lauseen Heikki Walan vuokra-asuntotuotantoa käsitelleestä kirjoituksesta (US 29.4.2021). Tietysti hän tietää, ettei pysty osoittamaan yhtään Walan kirjoituksen faktaa paikkansa pitämättömäksi.

Ilmeisesti hän pyrkii väittämään, ettei olisi sanonut Elinvoimainen Vakka-Suomi-seminaarissa, että autotehtaan kannalta on aivan sama, missä työntekijät asuvat, kunhan he työvuoron alkaessa ovat tehtaan portilla. Tai ainakin vahvasti liudentamaan sanomisiaan.

Ei kannattaisi, siksi monta korvaparia oli täpötäydessä Vahterus-salissa tuon lausunnon hämmentyneenä kuulemassa. Varsin erikoinen asenne autotehtaan henkilöstöjohtajalta. Erityisesti, kun hän on myös kaupunginvaltuutettu. Siinä asemassa pitäisi olla sitoutunut toimimaan U:gin edun ja kasvuhakuisen strategian mukaisesti.

Asenne-ero 1960–1980-lukujen autotehtaan henkilöstö- ja muuhun johtoon on melkoinen. Tuolloin kaupungin, autotehtaan ja telakan yhteistyöllä rakennutettiin kaikki nykyiset kerrostalolähiömme ja asukasluku kasvoi kohisten. Silloin kyse oli paljon pienemmästä työntekijämäärästä kuin nyt 2010-luvulla. Autotehdas pyrki sitouttamaan työntekijänsä Ukiin jopa myöntämällä pieniä asuntolainoja.

Tosin ei Salolla juuri muuta mahdollisuutta ollut kuin yrittää puhua seutukunnasta, sitä hyvin väljästi laajentaen. Ugin kasvun momentum oli peruuttamattomasti sössitty hänen edustamansa kokoomuksen johdolla ja työntekijät asettuneet asumaan Raumalle, Laitilaan, Turkuun ja Poriin. Niissä autotehtaan kasvuun oli ennakoivasti reagoitu Ukia paljon paremmin.

Tuolloisten poliittisten linjausten tuloksena sössitään nyt käsillä oleva pienempikin kasvun momentum. Työntekijöitä rekrytoidaan suuret määrät, mutta asuntoja ei taaskaan ole tarjolla. Kaupungin vuokra-asuntoihin on 111 hakijan jono, eikä yksiöitä ja kaksioita ole vapaana (US 27.3., 30.3. ja 8.4.2021). Yhtään uutta vuokrakerrostaloa ei ole rakenteilla.

Ilmeisesti vuokralaisella ei saisi olla esimerkiksi mahdollisuutta valita mieleistään asuntoa. Pitäisi vaan olla ylen tyytyväinen, kun edes jonkinlaisen asunnon saa pitkän jonotuksen jälkeen. Kuten edesmenneessä Neuvostoliitossa.

Sen sijaan ihmisiä pyritään pysyvästi asuttamaan tilapäisasumiseen tarkoitettuihin kolhoosimaisiin parakkeihin, joita hienosti moduuliasunnoiksi kutsutaan. Viranomaiset eivät huumoria ymmärrä, vaan niihin ei voi saada pysyvää asunto-osoitetta, eikä asukkaan kotipaikka siten olla Uki. Noista kämpistä peritään tähtitieteellistä neliövuokraa. Tämä on kai sen sortin markkinataloutta, jota paikallinen kokoomusjohto haluaa.

Salon mukaan elämä ei nykyään ole pelkkää työtä ja seiniä. Ei varmaan olekaan, mutta aika vaikea on elämäänsä Ukiin rakentaa, kun ei ole edes niitä seiniä. Toivottavasti edes jotkut tulevat sankarit onnistuvat asunnon löytämään.

Matti Ankelo

Kaupunginvaltuutettu

Pro Uki