Tyly kohtalo odottaa Ukia

0

Uusi sote-malli vie kunnilta jopa kaksi kolmasosaa verotuloista, mutta jättää niille kaikki velat. Lisäksi päätöksenteko siirtyy kunnista maakunnille, mikä on Uudenkaupungin kaltaisille maakunnan reuna-alueiden kunnille todennäköisesti kohtalokasta. Kirjoitin tästä jo joulun alla ”Lukijan ääneen” ja vastaaviin päätelmiin on tullut nyt Ajatuspaja Toivo (US 11.5.2021).

Ajatuspaja Toivon laskelmien mukaan Uusikaupunki olisi edellisten kuntavaalien perusteella saamassa Varsinais-Suomen aluevaltuustoon vähintään kaksi paikkaa. Se ei ole todellakaan paljon 79-paikkaisessa päätöselimessä.

Tulos voi kuitenkin olla vielä tätäkin huonompi: äänten jakautuessa ehdokkaille eri puolueissa mahdollista on myös, että paikkoja ei tule yhtä ainutta. Voi toki – ainakin teoriassa – käydä niinkin, että vetovoimaiset Ukin ehdokkaat pärjäävät puolueiden sisäisessä kilpailussa ennakoitua paremmin ja menevät läpi ”sankoin joukoin”. Uskokoon ken haluaa.

Joka tapauksessa uusi sote-malli sisältää uuden, kalliin hallinto- ja päätöksentekotason. Miten käy ukilaisten lähipalvelujen, kun turkulaisenemmistöinen aluevaltuusto aikanaan puntaroi kalliin hallintomallin takia eteen tulevia sopeutusvaihtoehtoja?

Sotesta ei kuntavaaleissa suoraan päätetä, mutta niissä voidaan antaa vahva signaali maan hallitukselle, millainen sote toimii tässä maassa parhaiten. Tärkeintä olisi päästä jonoista hoitoon ja uuden mallin tulee olla taloudellisesti kestävä. Hallituksen malli ei tue kumpaakaan tavoitetta.

Seppo Nikula

Kokoomus