Ugissa koronan intialaismuunnosta – tartunnat leviävät aiempaa helpommin

0
Lahjakortin saa, kun hankkii kaksi rokotusta.

Osa Uudenkaupungin viime viikon lopun ja tämän viikon alun korontartunnoista on osoittautunut helpommin tarttuvaksi koronan intialaisvariantiksi. Epidemiatilanne on siis kehittynyt huolestuttavaan suuntaan ja tartuntojen määrä on kääntynyt jälleen nousuun.
– Intialaismuunnos tarttuu entistä helpommin. Tämän variantin tarttuvuus on aivan omaa luokkaansa ja intialaismuunnos on noussut tällä hetkellä kaupungin koronatartuntojen valtavirukseksi, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen sanoo.

Kaupungin koronajäljittäjät eivät ole pystyneet selvittämään, mistä intialaisvariantti on kaupunkiin saapunut. Rantanen toivoo kuntalaisilta äärimmäisen suurta huolellisuutta ja hän korostaa, että jälleen ollaan tilanteessa, jossa tulisi välttää kaikkia turhia kontakteja.
– Tällä hetkellä viruksen leviäminen alueella huolestuttaa. Vain noudattamalla voimassa olevia turvaohjeita voimme nyt kääntää epidemian kehityksen. Etäisyyksien, käsihygienian ja maskien käyttö on äärettömän tärkeätä, Rantanen summaa.

Hän korostaa, että pienenkin oireen ilmaantuessa on jäätävä pois työstä, koulusta tai päiväkodista ja hakeuduttava testiin. Ohjeet ja menettelytavat ovat siis samoin kuin aikaisemminkin.
– Nyt vain tarvitaan vielä tarkempaa turvaohjeiden noudattamista, Rantanen lisää.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) mukaan on todennäköistä, että annettu koronarokotus suojaa rokotettua vakavalta koronavirustaudilta myös silloin, kun taudin aiheuttajana on muuntovirus. Vaikka rokotettu sairastuisi, hänen tautinsa on rokotteen vuoksi todennäköisesti lievempi kuin ilman rokotetta.
– Yksikin rokotuskerta antaa jo suojaa. Suoja alkaa muodostua jo ensimmäisen rokotuksen jälkeen ja on hyvällä tasolla noin kahden viikon kuluttua rokottamisesta, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala toteaa.

U-soten yhteistoiminta-alueen viidessä kunnassa on todettu pandemian aikana yhteensä 296 koronavirustartuntaa. Uudessakaupungissa tartuntoja on todettu 229, Vehmaalla 17, Taivassalossa 20, Kustavissa 14 ja Pyhärannassa 16. Viimeisen kahden viikon aikana Uudessakaupungissa on todettu 12 uutta tartuntaa.

 

Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla 26.5. klo 8.25