Uki saisi pari paikkaa aluevaltuustosta

0

Ajatuspaja Toivo on laskenut, miten tulevissa aluevaltuustossa paikat jakautuisivat kuntien kesken, jos ne jakautuisivat samassa suhteessa kuin vuoden 2017 kuntavaalien annetut äänet. Hallituksen esityksen mukainen aluevaltuusto valitaan suorilla vaaleilla maakunnan alueelta ilman nykyisistä kuntayhtymistä tuttuja äänivaltaleikkureita.

Varsinais-Suomen aluevaltuuston koko on 79, josta Turun viime kuntavaalien äänimäärä toisi 37 paikkaa (47 %). Maakunnan väestökehitys on rakenteeltaan voimakkaasti Turkuun painottuva, joten vuoden 2022 tilanteessa saatetaan olla jo hyvin lähellä 50 prosenttia aluevaltuustopaikoista. Ehdokaslistan enimmäiskoko Varsinais-Suomessa on 98 ehdokasta.

Uusikaupunki saisi vähintään kaksi paikkaa aluevaltuustosta. Laitila saisi vain yhden paikan. Vakka-Suomesta Pyhäranta, Taivassalo, Vehmaa ja Kustavi jäisivät ilman paikkaa.