Uudenkaupungin Sanomien vaalikone avataan perjantaina

0
Puolueet ovat ilmoittaneet lisää aluevaaliehdokkaita.

Uudenkaupungin Sanomien vaalikone avautuu perjantaina 14.5. uudenkaupunginsanomat.fi-sivustolla.

Vaalikoneessa on jo runsaasti ehdokkaiden vastauksia, mutta ehdokkailla on edelleen aikaa vastata ja täydentää vastauksiaan. Kone ei siis ole aluksi täysin kattava.

Uudenkaupungin Sanomien vaalikone on TS-Yhtymän lehtien yhteinen. Kone toimii niin, että lukija valitsee ensin kunnan, jonka ehdokkaiden ajatuksiin hän haluaa tutustua. Tämän jälkeen tulee useita väittämiä, joissa vastaaja valitsee haluamansa vastauksen. Lopuksi kone näyttää ehdokkaat, jotka ovat lähimpänä omia vastauksia.

Lisäksi on mahdollista tarkastella ehdokkaiden vastauksia ja perusteluja tarkemmin väitekohtaisesti.

Uudenkaupungin Sanomat julkaisee myöhemmin myös juttuja vaalikoneen vastauksista. Niiden lisäksi lehti on nostanut esiin kuntavaaleja jo aiemmin useissa jutuissaan. Tällä viikolla valtuustoryhmät ovat vastanneet lukiolaisten vaalikysymyksiin. Myös uusia ehdokkaita esittelevä juttusarja on loppusuoralla.

Suomalaiset ovat tottuneet hakemaan vaaleissa tietoa sanomalehdistä ja myös vaalikoneet ovat suosittuja – esimerkiksi viime eduskuntavaaleissa 2017 äänestäjien tärkeimmät tiedonlähteet olivat Uutismedian liiton teettämän tutkimuksen mukaan sanomalehdet, vaalikoneet ja televisio. Vaalikoneiden merkitys on nuoremmilla äänestäjillä hieman isompi kuin muilla.

Kuntavaaleissa suomalaiset hakevat tutkimuksen mukaan tukea äänestyspäätöksensä tekemisessä ylivoimaisesti eniten sanomalehdistä ja kaupunkilehdistä (Kuntavaalimediat 2021, IROResearch Oy).

Kolmanneksi sijoittuu televisio ja neljänneksi sosiaalinen media (32 prosenttia).