Uudessakaupungissa oikea suunta

0

Tavallisen ihmisen on vaikea hahmottaa, mihin maailma on menossa. Omassa elämässä riittää yleensä sen verran tekemistä, että harva ehtii miettiä tulevaisuuden näkymiä. Vielä kymmenen vuotta sitten olisimme naureskelleet esimerkiksi lääkärin etävastaanotolle. Nyt kirurgit voivat tehdä jopa leikkauksia etänä.

Tulevaisuudentutkimus on alana vahvistunut ja antaa pohjaa myös kuntien suunnittelutyölle. Tulevaisuudentutkimukseen erikoistunut yritys Futures Platform on järjestänyt seutukaupungeille tilaisuuksia, joissa on hahmoteltu kaupunkikehittämistä tulevaisuudentutkimuksen näkökulmasta. Tiistain webinaarissa asiantuntijat Anna Grabtchak ja Max Stucki hahmottelivat, minkälaisia muutoksia on edessä ja miten esimerkiksi Uudenkaupungin kokoinen kaupunki voi menestyä muutosaallokossa.

Ihmiset arvostavat aiempaa enemmän luontoa ja vapaa-aikaa. Niinpä seutukaupungit voivat hyötyä esimerkiksi luontomatkailun ja harrastusmahdollisuuksien kehittämisestä sekä etätyö- ja etäopiskelumahdollisuuksien rakentamisesta. Lisäksi Grabtchakin mukaan seutukaupungeissa kannattaisi huolehtia asukkaiden ja yritysten osallistamisesta sekä kansainvälistymisestä.

Yhdysvalloissa milleniaalit eli nuoret aikuiset ovat alkaneet muuttaa suurista kaupungeista pienempiin. Ilmiö on vahvistumassa myös Suomessa, siitä puhutaan citymaalaisuutena. Grabtchak korostaa, ettei citymaalaisuus tarkoita maalle muuttoa, vaan perheet haluavat muuttaa pieniin kaupunkeihin ja niissä lähelle keskustaa, jossa arki on helppoa ja mukavaa. Kun työmatkat ja asiointiajatkin lyhenevät, vapaa-aikaa jää enemmän.

Uudessakaupungissa on tehty tulevaisuuden näkymiä ajatellen aivan oikeita päätöksiä. Uudet liikuntapaikat ja tuleva sivistys- ja hyvinvointikeskus Wintteri tarjoavat harrastusmahdollisuuksia, joita nuoret aikuiset erityisesti arvostavat. Etäopintopiste Pointti ja Go Working -tila helpottavat etäopiskelua ja etätöitten tekemistä. Kaupunki on siis rakentanut tiloja, joita uusien asukkaiden houkutteleminen vaatii. Kun kaupunki on nyt lisännyt myös markkinointiaan, toivottavasti toimet alkavat tuottaa tulosta.

Teija Uitto