Uusikaupunki on frisbeegolfaajan unelmakohde

0

Frisbeegolf on ollut viime vuosina yksi suosituimmista liikuntamuodoista Suomessa. Frisbeegolfradat.fi-sivustolle on merkitty kaikki maamme radat kartalle ja tyhjiä kohtia löytyy enää vain Lapista.

Kun Sorvakon uusi 18-väyläinen rata valmistuu, on Uudenkaupungin rajojen sisäpuolella jo viisi yleistä rataa. Haiduksen saareen on suunnitteilla kuudes ja lisäksi Rairannan karavaanialueelta löytyy täyspitkä rata.

Sorvakon ohella Lokalahden, Pyhämaan ja Kalannin radat ovat täysimittaisia Nuorisovaltuuston perustama uimahallin frisbeegolfrata on yhdeksänväyläinen. Nuorisovaltuusto oli aikoinaan aikaansa edellä, sillä kuntoputken liepeillä on heitetty kiekkoja jo vuodesta 2006 lähtien.

Myös naapurikunnissa pääsee helposti harrastamaan, sillä kaikissa Vakka-Suomen kunnissa on vähintään yksi rata ja uusia hankkeita on vireillä.

Sorvakon rataa suunnitellessa on ajateltu myös turisteja. Lajin harrastajat kiertävät eri puolilla Suomea ja Uudessakaupungissa on pian lyhyen ajomatkan päässä monta rataa. Viikonlopun aikana ehtii kiertää pari, kolme kohdetta ja samalla tutustua kaupungin muihin palveluihin.

Frisbeegolf on edullinen laji, jota lähes kuka tahansa voi harrastaa. Pidemmillä radoilla väylät ovat metsissä tai muuten vaikeakulkuisissa maastoissa, mutta myös liikuntarajoitteiset pääsevät lajin pariin.

Suurin osa radoista sijaitsee puistoissa tai tuttujen lenkkipolkujen varrella. Siksi Frisbeegolfliitto on laatinut frisbeegolfaajan etiketin, jossa muistutetaan muiden ulkoilijoiden huomioinnista. Parhailla heittäjillä kiekko voi lähteä todella kovaa.

Laji on erityisesti nuorten miesten suosiossa, ja osalla pelaajista saattaa olla hieman vahvempaa urheilujuomaa mukanaan. Vastuulliset pelaajat kuitenkin huolehtivat myös siisteydestä. Sorvakon radan varrellekin lisätään roskapönttöjä.

Frisbeegolfin suosio on kasvanut koronapandemian aikana, mutta mistään ohimenevästä ilmiöstä tuskin on kyse, sillä ratoja perustettiin jo paljon ennen rajoituksia. Nuorten miesten lajista on myös kasvanut koko perheen harrastus.

Risto-Matti Kärki