
Uusikaupunki on valittu mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön kaksivuotiseen esiopetuskokeiluun. Koska kokeilu perustuu koeasetelmaan, kunnat eivät voineet hakeutua siihen, vaan ministeriö valitsi kokeilukunnat ja pilottipäiväkodit satunnaisotannalla.
– Valinta osui meidän päiväkotiin. Se tarkoittaa, että kaksivuotiseen eskariin voivat hakea meillä varhaiskasvatuksen piirissä olevat vuonna 2016 syntyneet lapset sekä muutamat kotihoidossa olleet lapset, päiväkoti Satulinnan johtaja Tuula Stoor kertoo.
Kaksivuotisen eskarin aloittavat vain ne viisivuotiaat, joiden vanhemmat hakevat paikkaa eskarista. Haku eskariin on viikolla 18, eli ensi viikolla. Kokeiluryhmään osallistuville lapsille esiopetus on velvoittavaa. Lapsen huoltajan on siis huolehdittava, että lapsi myös osallistuu esiopetukseen.
– Pari vanhempaa on kysellyt kaksivuotisesta eskarista ja he ovat suhtautuneet siihen hyvin myönteisesti, Satulinnan esiopetuksen opettaja Minna Salin kertoo.
Kaksivuotinen eskari voi kiinnostaa vanhempia jo ihan siksi, että se pienentää päivähoitomaksua. Eskari on maksuton. Jos lapsi jää esiopetustuntien jälkeen päiväkotiin, eskarin ulkopuolisesta hoitoajasta peritään maksu. Sen sijaan viisivuotiaat, jotka eivät ole eskarissa, eivät saa maksualennusta.
Stoor ja Salin kertovat, ettei kaksivuotinen eskari lapsen kannalta iso asia ole.
– Lapsia ei istuteta pulpettiin, vaan oppiminen edistyy leikkien ja tutkivan oppimisen kautta, Stoor sanoo.
– Jo nyt jokaisessa päiväkodissa toimii Viskari, jossa lapset opettelevat taitoja.
Kaksivuotisen eskarin aikana lapsi valmistautuu koulun aloitukseen. Ministeriöltä on tullut kaksivuotisen eskarin opetussuunnitelma. Lisäksi Uudessakaupungissa tehdään kuntakohtainen opetussuunnitelma. Salin myöntää, että hiukan sen laatimisessa on tullut kiire.
Kaksivuotisesta eskarista raportoidaan myös ministeriölle.
– Jos kokemukset ovat hyviä, ehkä sitten eskarista tulee kaikille kaksivuotinen, Stoor arvelee.
Kaksivuotisen esiopetuksen tarkoituksena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa, kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta, selvittää varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita, selvittää perheiden palveluvalintoja ja saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.
Fakta
Kokeilu alkaa elokuussa
Kokeiluun on valittu päiväkoti Satulinna, Myllymäen päiväkoti sekä yksityinen päiväkoti Tiitiäinen.
Kokeilu kestää elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun ja se on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Oikeus oppia -kehittämisohjelmaa.
Teija Uitto
Kokeiluun valittiin myös yksityinen päiväkoti Tiitiäinen, jota pyörittää Sateenkaarikoto Oy.
– Oli iloinen yllätys, että meidän päiväkoti valittiin satunnaisarvonnan perusteella mukaan kokeiluun, Tiitiäisen johtaja Sane Mattila sanoo.
Mattilan mukaan kaupungilta kyseltiin etukäteen, olisiko päiväkoti halukas osallistumaan kokeiluun, mikäli arpaonni suosii.
– Vastasimme, että haluamme ja sitten jänskättiin, valitaanko meidät.
Kaksivuotinen eskarikokeilu alkaa Tiitiäisessä elokuussa kuten kaupungin omissakin päiväkodeissa. Tiitiäisessa kokeiluun osallistuu 16–17 lasta, jotka ovat syntyneet vuonna 2016.
Eskarin vastaava opettaja Terhi Suikki kertoo, että jo nyt lapset ovat opetelleet taitoja, jotka valmentavat kouluun.
– Tänä vuonna on treenattu oman nimen kirjoittamista.
Lapset kertovatkin innokkaasti osaavansa jo kirjoittaa ja Severi sanoo osaavansa myös lukea.
Mitä lapset sitten eskarissa haluaisivat oppia?
– Kärrynpyöriä, Saga vastaa oitis.
– Ja puhaltelemaan ilmapalloja, Venla jatkaa.
– Lukemaan, Enni ja Mikael sanovat.
– En tiedä, mitä siellä eskarissa tehdään, Noah miettii.
Tiitiäisen kaksivuotiseen eskariin osallistujat toivovat, että eskarissa myös leikitään paljon:
– Koti- ja kauppaleikkejä, luetaan kirjoja ja rakennetaan legoja.
Terhi Suikki lupaa, että varmasti eskarissakin leikitään.
– Leikki on tärkeässä roolissa. Se on pääasiallinen oppimisen keino. Esimerkiksi kauppaleikissä tulee opeteltua numeroita ja laskemista.