Voittaa finaaleissa kumpi tahansa, se on Jyrki Santalalle riemuvoitto

0
Jyrki Santala esittelee numeroitujen pöytästandaarien rivistöä, jonka kaltaista tuskin löytyy keneltäkään muulta.

Vastapäätä pöydässä istuu mies, joka sanoo ratsastavansa perjantaina Raumalla alkaviin jääkiekon SM-liigan finaaleihin kahdella hevosella. Mies on nykyisin nuoruusmaisemissaan Uudessakaupungissa asuva Jyrki Santala, joka on toiminut pitkään molempien finaalijoukkueiden eli niin Lukon kuin TPS:nkin toimitusjohtajana.

– Olen käynyt ratkaisevista semifinaalipeleistä lähtien sisälläni omaa henkilökohtaista jaakobinpainiani, sillä tunnen edelleen suurta lämpöä molempia seuroja kohtaan. Tiivistettynä voisi sanoa, että minulle Lukon ja TPS:n finaali on unelmien täyttymys. Voittaa mestaruuden kumpi tahansa, se on minulle riemuvoitto.

– Lapsuudessani ja nuoruudessani Lukko oli kaikki kaikessa, mutta TPS:n vuosien lähtemättömät merkit saavat ehkä sittenkin kallistumaan piirun verran mustavalkoiseen suuntaan. Edessä on herkullinen tilanne, missä Lukko on kuitenkin ehdoton ennakkosuosikki. Ei muuta kuin iloiset urheilukilpailut pystyyn, Santala heittää.

Santala sanoo vielä olevansa vilpittömän onnellinen molempien finalistien puolesta, mutta eri syystä.

–  Pekka Virran Lukko on ollut kaksi kautta Liigan ehdottomasti paras joukkue ja se jos mikä ansaitsisi siitä syystä mestaruuden. TPS:n voitto olisi taas nuoruuden voitto. Helmisen Raipe on tehnyt huikeaa työtä, hän miettii.

Palataan ajassa reilut 60 vuotta taaksepäin eli aikaan, joka teki menneenä vapunpäivänä 65 täyttäneestä Jyrki Santalasta sydämeltään lukkolaisen. Suurin syy oli Jyrkin raumalaislähtöinen opettajaisä Heikki.

– Isän kanssa käytiin Taivassalosta asti katsomassa kaikki Lukon kotipelit ja mahtui siihen yleensä mukaan vielä muitakin poikia. Ugista lähdettiin sitten lukiovuosina Lukon peli-iltoina Raumalle isommalla porukalla ja oikein tilausbussilla.

Turkuun opiskelemaan lähtenyt Jyrki Santala sanoo muistavansa kuin eilisen päivän, kun juuri Turun Palloseuran jääkiekkojaoston vetäjäksi valittu Hannu Ansas kutsui hänet puheilleen. Ansas tarjosi alle kolmekymppiselle nuorukaiselle perinteikkään seuran kiekkopuolen toiminnanjohtajan tehtävää.

– Sanoin Hannulle heti, että olen Rauman Lukon mies. Hän vastasi, ettei haekaan fanipäällikköä, vaan toiminnanjohtajaa. Siihen jäivät lopullisesti haaveet opettajanurasta ja olen edelleenkin pelkästään kasvatustieteiden kandi, Santala naurahtaa.

Vuonna 1987 Santala houkuteltiin Kalervo Kummolan seuraajaksi koko SM-liigan toimitusjohtajaksi vain 31-vuotiaana. Jälleen väliin tuli muuan Hannu Ansas ja TPS:n seireenikutsu tehosi jo kahden vuoden jälkeen.

– SM-liigan toimitusjohtajana ehdin sentään jakaa keväällä 1988 Lukolle SM-hopeat ja vuotta myöhemmin TPS:lle mestaruusmitalit. Ne olivat sen astisen uran ehdottomat tähtihetket.

TPS:n toiminnanjohtajana/HC TPS:n toimitusjohtajana Santala ehti olla reilut kymmenen vuotta. Sinä aikana TPS pelasi finaalissa kahdeksan kertaa ja voitti viisi mestaruutta.

Lukon toimitusjohtajaksi Santala siirtyi vuonna 2000 ja hoiti virkaa aina vuoteen 2007 asti.

– Tulin Raumalle tosi innoissani, vaikka sen ajan Lukko ei ollut likikään samassa kunnossa, mitä se on nyt. Nyt voin jo sanoa, että astuin ajassa taaksepäin. Ensimmäisiä tehtäviäni on toiminnan yhtiöittäminen. Se oli turvallinen ratkaisu ja tänään ei mikään muu seura pysty elättämään itseään vastaavalla tavalla kuin Lukko.

– Lopullinen askel matkalla nykyiseen oli Ari Salmen tulo seuran puheenjohtajaksi, Pekka Virran saaminen päävalmentajaksi ja Kalle Sahlstedtin paluu Raumalle urheilujohtajana, ynnää Santala.

Nykyisin Tammion saaressa vaimonsa kanssa asuva Jyrki Santala sanoo olevansa enää intohimoinen jääkiekkofani.

Ykkösharrastuksekseen hän mainitsee kokoomustoiminnan. Kolme kautta Turun ja kaksi Rauman kaupunginvaltuustossa istunut mies on Uudenkaupungin Kokoomuksen puheenjohtaja.

Asko Tanhuanpää