Vuoden Helmi palkinto myönnettiin MTK-Lokalahdelle

0
MTK-Lokalahti jäsensihteeri Maaret Tukiainen ja puheenjohtaja Tiina Ketola sekä Vuoden Helmi -teosta palkinnoksi saatu patsas.

MTK-Lokalahti palkittiin tänä vuonna valtakunnallisella ”Vuoden Helmi” -palkinnolla. Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton kiertopalkintopatsas myönnetään vuosittain aktiiviselle ja uusia toimintatapoja luoneelle paikallisyhdistykselle. Palkintoraati arvosti erityisesti MTK-Lokalahden aktiivisuutta järjestää koululaisille tilavierailuja uudella, raikkaalla tavalla näin korona-aikana.

– Yhdistys on hyödyntänyt tietotekniikan ja verkot tuomat mahdollisuudet järjestää vierailuja ja ohjelmaa myös virtuaalisesti, palkintoperusteluissa kehuttiin.

MTK-Lokalahti on järjestänyt kummimaatilatoimintaa Lokalahden koulun 1.-2. -luokkalaisille vuodesta 2017 lähtien.

– Meidän mielestä koululaistyö on tärkeää kuluttajatyötä. Haluamme kertoa ja näyttää mistä ruoka tulee ja miten se päätyy siihen lautaselle. Samalla pääsemme kertomaan kuinka paljon elintarviketeollisuuden parissa työskentelee ihmisiä, millaisissa tehtävissä ja mikä merkitys sillä on että ruokaa tuotetaan tässä lähellä, kertoi MTK-Lokalahden puheenjohtaja Tiina Ketola.

– Lisäksi toiminta on ollut todella antoisaa. Erityisesti tilavierailuista ovat nauttineet niin koululaiset kuin me viljelijätkin, lisäsi Ketola.

Koronapandemian takia maatilavierailut ovat olleet jäissä jo vuoden verran.

– Päätimme sopeutua vallitsevaan tilanteeseen ja toteuttaa maatilavierailut etäpaketteina, selvitti yhdistyksen jäsensihteeri Maaret Tukiainen.

Ensimmäinen ”Mistä porkkanat tulevat” etäopetuspaketti toimitettiin koululle viime syksynä. Koululaisille kerrottiin sanoin ja kuvin miten lokalahtelaisella tilalla kasvatetaan porkkanoita siemenestä alkaen ja mitä porkkanoille tapahtuu korjuun jälkeen. Porkkanannostoa päästiin esityksen myötä seuraamaan tilalla kuvatun videon avulla.

Etäopetuspaketti sisälsi runsaasti tietoa myös muista kasviksista ja niiden terveellisyydestä. Oppilaat pääsivät tutustumaan erilaisiin vihannespakkaamon lahjoittamiin kasveihin ja jokainen sai vielä kotiin viemiseksi pussillisen porkkanoita.

– Saimme opettajien kautta paljon kiitosta tästä etäopetuspaketista. Se oli tuonut mukavasti piristystä ja vaihtelua oppilaiden arkeen, kertoi Tiina Ketola.

Toisen etäopetuspaketin yhdistys toteutti tänä keväänä ja nyt aiheena oli terveiset hunajantuottajalta. Esityksessä tutustuttiin lokalahtelaisen, hunajaa tuottavan maatilan kautta tarhamehiläiseen, sen elintapoihin ja vuodenkiertoon. Hunajantuotannon lisäksi tuotiin esille pölyttäjien tekemän pölytyksen merkitystä koko ruuantuotannolle. Paketissa koululle toimitettiin tutustuttavaksi mehiläispesän laatikko sekä jokaiselle oppilaalle maistiaispurkki hunajaa.

MTK-Lokalahden maatilakummitoiminta sai jo vuonna 2017 kunniamaininnan MTK:n valtakunnallisessa Vuoden Helmi 2017-kisassa. Tänä vuonna toiminta nappasi siis itse pääpalkinnon, eli komean ”Poika” -patsaan. Palkinto jaettiin nyt kahdeksannen kerran.