Wintteri valittiin sihyn nimeksi

0
Havainnekuva Uudenkaupungin sivystys- ja hyvinvointikeskuksesta eli Wintteristä. Kuva: SRV Rakennus Oy ja Arkkitehdit von Boehm Renell Oy.

Jatkossa sivistys- ja hyvinvointikeskusta kutsutaan nimellä Wintteri. Asiasta päätti yksimielisesti maanantaina kokoontunut Uudenkaupungin kaupunginhallitus.

Nyt valitun uuden nimen juuret löytyvät kaukaa kaupungin historiasta. Kaupunki järjesti alkuvuodesta kyselyn, jossa kaupunkilaiset saivat ehdottaa omia nimivaihtoehtojaan. Nimiehdotuksia tuli liki 250.

– Vastausten määrä yllätti meidät positiivisesti. Oli erityisen hienoa huomata, kuinka paljon vastausten eteen oli nähty vaivaa. Niissä oli käytetty luovuutta, ja ne olivat hyvin perusteltuja. Asia on selkeästi kaupunkilaisille tärkeä, toteaa sivistyspalvelujen erityisasiantuntija Inkeri Parviainen .

Uusi nimi löytyi kaupunkilaisilta saatujen ehdotusten joukosta. Loppuvaiheessa käsittelyssä oli muutama vaihtoehto, joista Wintteri valikoitui voittajaksi.

– Eri Wintereillä on ollut suuri vaikutus uusikaupunkilaisten hyvinvointiin ja sivistykseen eri aikoina. Uusi monitoimijatalo on paikka, jossa kaupunkilaiset voivat oppia, harrastaa ja kokea uusia asioita. Uusi nimi onkin hieno kunnianosoitus aikaisemmille sukupolville, Parviainen toteaa.

Isonvihan ja venäläisten miehityshallinnon aikana Uudenkaupungin hallinnosta vastasi pedagogi Johannes Winter oman työnsä ohessa. Winterin koettiin toimineen kaupungissa vaikeana aikana erittäin oikeudenmukaisesti ja rakentavasti.

– Tänä vuonna, kun Uudessakaupungissa juhlitaan Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlaa, on perusteltua kunnioittaa 300 vuotta sitten kaupungin historiankulussa hyvin myönteisesti vaikuttanutta henkilöä, toteaa Parviainen.

Myöhemmin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa kaupungissa vaikutti opettaja Sanni Winter . Opettajanuransa jälkeen Sanni ryhtyi kirjakauppiaaksi. Yhdessä aviomiehensä Herman Winterin kanssa Sanni huolehti kaupunkilaisten kirjallisesta sivistyksen tasosta yli 50 vuotta.

Sannin ja Hermanin pojasta Helmeristä tuli kieltenopettaja ja merkittävä paikallishistorian tutkija.

– Uuden monitoimijatalon nimellä on siis vahva historia, josta se kurkottaa tähän päivään ja pitkälle tulevaan, Parviainen lisää.

Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen uuden nimen ideointiin osallistuneiden kesken on arvottu viisi 100 euron lahjakorttia uusikaupunkilaisiin liikkeisiin. Lahjakortit voittivat Ossi Syrjälä, Teija Korpela , Oivi Salohonka , Ismo Rantala ja Seppo Saario .