15 ”salaista” luontokohdetta Uudessakaupungissa

0
Haanperänkariin kuuluu kolme saarta, jotka ovat kävelysilloin yhdistetty toisiinsa. Kuva: Irmeli Laiho-Andersson

Luuletko nähneesi jo kaiken Uudessakaupungissa? Kaupungin matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson todistaa kokoamillaan vinkeillään, että olet väärässä. Kaupunki ja lähialueet ovat nimittäin pullollaan erilaisia kiinnostavia luontokohteita. Tiesitkö esimerkiksi, että alueelta löytyy Jatulintarha, hiidenkirnu, Morsiuskivi tai riippusilta? Nähtävää ja koettavaa on niin automatkan kuin pyöräilyn tai kävelynkin päässä keskustasta. Nappaa eväät mukaan ja lähde viettämään mukavaa kesäpäivää luonnossa!

Pärkänvuoren luolat ja kalliot

Lokalahden Pinipajussa sijaitsevan Pärkänvuoren rinteet kohoavat paikoin lähes 30 metriä ympäristöään korkeammalle. Vuori on pilkkoutunut suuriksi lohkareiksi ja eräs suuri pellon laidalle pudonnut lohkare, Morsiuskivi, on antanut aiheen vanhaan kansantarinaan. Myös alueen kahteen luolaan Veskellar ja Pimi kellar liittyy perimätietoa. Jyrkät kalliorinteet sopivat mainiosti vaikkapa kalliokiipeilyharrastajille. Postitie 630, Uusikaupunki.

Jatulintarhat Lokalahdella

Jatulintarha on eräänlainen labyrintti, jossa kuvion ulkoreunalta kulkee kivien reunustama polku kohti keskustaa. Ruissaaren jatulintarha sijaitsee Lokalahden Tirkkalanjärven eteläpuolella olevassa Kolkanniemessä. Siinä on seitsemän sisäkkäistä kehää ja se on kooltaan noin 9 x 9 metriä. Jatulintarha on lailla suojeltu muinaisjäännös ja vanhimpien jatulintarhojen arvellaan olevan jopa pronssikaudelta. Vinkkinä kävijöille, että auto kannattaa pysäköidä esimerkiksi Suutarinrantaan, eikä läheisten mökkien pihoille.

Kuuanvuori

Kuuanvuori Kalannissa on seudun korkeimpia paikkoja. Noin 50 metriä merenpinnan yläpuolella olevalta vuoren huipulta avautuvat mahtavat näköalat. Horisontista pystyy hahmottamaan muun muassa Uudenkaupungin molemmat vesitornit ja kirkot, autotehtaan ja Yaran tehtaat. Vuorella on myös kalliokirjoitusta, joka on peräisin vuodelta 1797. Uudenkaupungin keskustasta on Kuuanvuorelle matkaa noin 12 kilometriä. Kuuanvuori sijaitsee yksityisen maanomistajan alueella ja pienen metsätien varressa on tilaa vain muutamalle autolle. Kuuanvuorentie, Uusikaupunki.

Kankron näköalapaikka

Pyhämaassa Kankrontien varrella sijaitsee Kankronvuori. Se on kuuluisa huikeista näkymistään ja sitä kutsutaankin Kankron näköalapaikaksi. Kankronvuoren huipulta näkee yli Lintuluodon kauas länteen ja se on myös Uudenkaupungin parhaita lintujen muutontarkkailupaikkoja. Kankronvuoren maa-alueet ovat pitkälti yksityisomistuksessa ja lähistöllä on useita mökkejä ja asutuksia. Jokamiehenoikeudella vuorelle saa mennä, mutta kannattaa varoa, ettei kulje liian lähellä asutusta.

Pamprinniemen luontopolku

Luonnonkauniissa Pyhämaassa sijaitsee noin 4 kilometriä pitkä, merellinen Pamprinniemen luontopolku ja luonnonsuojelualue. Lähtö polulle tapahtuu Pyhämaan Kettelistä, Hauintien varrelta. Luonnonmukaisena säilynyt alue on sekä luonnon- että linnustonsuojelun kannalta merkittävä. Polun varrelle on seurakunta rakentanut Raamattuaiheisia tauluja. Lisäksi niemen kärjessä on suuri puuristi, jonka ympärillä seurakunta järjestää yleensä kesäkuun alkupäivinä luontopolun avajaistilaisuuden. Hauintie 259, Pyhämaa.

Radansuun vesimylly

Radansuun vanha vesimylly sijaitsee Pyhärannan ja Uudenkaupungin rajamailla osoitteessa Radansuuntie 178. Vaikka vesimylly on rakennettu jo 1800-luvun alkupuolella, on se edelleen täysin toimintakuntoinen. Samalla paikalla on tiettävästi ollut myllytoimintaa jo 1500-luvulta lähtien. Aikanaan mylly oli siipirataskäyttöinen, mutta on myöhemmin muutettu turbiinikäyttöiseksi. Vesimylly on nykyään yksityisomistuksessa.

Riippusilta

Riippusilta ylittää Sirppujoen Kalannissa Piitorauman kohdalla. Sillalle pääsee myös Radansuun puolelta Riippusillantietä. Kävelijöitä raskaampaa liikennettä ei tämä silta kestä. Sillalla on mittaa runsas kolmekymmentä metriä. Pohjoiskulman asukkaat, Piitorannan, Villilän ja Kaukolan kyläläiset rakensivat Piitorauman riippusillan jo vuonna 1948. Silta kunnostettiin kaupungin tuella vuonna 2006.

Männäisten ruukki

Männäisten yhtenäinen ja tiivis ruukinalue kuvastaa Ruotsin vallan aikaista raudanjalostuksen historiaa 1700- ja 1800-luvun vaihteessa. Männäisissä on säilynyt raudantuotantoon liittyviä, harvinaisia tuotantorakennuksia, kuten poikkeuksellisen suurikokoinen hiilihuone sekä harmaakivestä rakennettu kalkkivarasto. Ruukki on säilyttänyt yleisilmeen, joka sillä oli raudanjalostuksen päättyessä 1800-luvun alussa. Alue ja sen rakennukset ovat yksityisomistuksessa, mutta nähtävissä osittain alueen ulkopuolelta. Männäistenkoskentie, Kalanti.

Haanperänkarit

Uudenkaupungin Työväen Moottoriveneseuran luonnonkaunis retkisatama sijaitsee Karipirtissä. Haanperänkariin kuuluu kolme saarta, jotka ovat kävelysilloin yhdistetty toisiinsa. Haanperänkarissa on hyvät laiturit isoillekin purjeveneile sähkö- ja vesipisteineen. Käytettävissä ovat myös sauna ja grillikatos sekä kallioille, saaren korkeimpaan kohtaan rakennettu pienimuotoinen frisbeerata.

Kasarminlahden laavu

Kasarminlahden laavu ja retkeilyreitti sijaitsee kaupungin keskustan eteläpuolella, mukavan kävelymatkan etäisyydellä, golfkentän tuntumassa. Urheilukentän parkkipaikalta on maastoon merkittyä reittiä pitkin matkaa laavulle noin 2,5 kilometriä. Melko lähellä laavua sijaitsee myös Vionpuhdin nuotiopaikka. Lumisina talvina laavulle tehdään latu ja sinne voi myös hiihtää. Vakka-Suomen Latu ry järjestää laavulle retkiä.

Hiunjärven luontopolku ja laavu

Hiunjärvi sijaitsee Uudenkaupungin keskustan pohjoispuolella ja on sijainnistaan huolimatta säilynyt rauhallisena ja rakentamattomana. Hiunjärvi on maakunnallisesti merkittävä lintujärvi, jolla pesii varsin monipuolinen linnusto. Luontopolun varrelta löytyy myös laavu ja lintutorni. Luontopolulle voi lähteä Saarniston koulun vieressä olevalta tunnelilta sekä myös Juolukkatien ja Otavakujan päästä. Polku on hyvin merkitty maastoon oransseilla vinoneliöillä sekä lähtö- ja risteyspaikoissa sijaitsevilla kartoilla.

Velhoveden rengastie

Osittain saarten lomitse rakennettu Velhoveden Rengastie vie retkelle Uudenkaupungin pohjoiseen saaristoon, Makeanvedenaltaan ympäri. Pituutta pääreitillä on noin 50 kilometriä. Velhoveden karttaesitteestä ja nettisivuilta löytyvät numeroidut maisema- ja levähdyspaikat, uimarannat, mielenkiintoiset kohteet ja palvelut. Merkittyjen paikkojen tarinat voi lukea suoraan matkapuhelimesta tai esitteestä.

Hiidenkirnu

Hiidenkirnut ovat peräisin jääkaudelta, ja syntyneet jäätikköjen sulamisveden pyörittäessä isoa kiveä tai kiviä paikallaan, jolloin kivet ovat kaivertaneet kallioon symmetrisiä ja sileäreunaisia koloja. Hakametsästä, Ruokolanjärven eteläpuolelta, lenkkipolun varrelta löytyy tällainen jääkauden aikana syntynyt Hiidenkirnu, jota kutsutaan leikkisästi myös ”jättiläisen nojatuoliksi”.

Liisankivi

Kytämäentien varrelta Kalannista löytyy Liisa Erkintyttären muistokivi  eli ns. ”Liisankivi. Liisa syntyi 1733 Uudellakirkolla (nyk. Kalanti) Kytämäen Antintalossa. Kerrotaan, että hän koki voimakkaan herätyksen 1756, ollessaan paimenessa. Liisan kokemuksesta sai alkunsa sittemmin laajalle levinnyt herätysliike. Punaisesta graniitista valmistettu muistokivi paljastettiin Kalannin herännäisjuhlien yhteydessä vuonna 1956. Nykyiselle paikalle Kytämäentien varteen se siirrettiin vuonna 1977.

Putsaaren piilokirkko

Putsaari on vehreä, noin 400 hehtaarin laajuinen saari avomeren äärellä Uudenkaupungin edustalla, noin 13 kilometriä kaupungista länteen. Osia Putsaaresta kuuluu Selkämeren kansallispuistoon, mutta suurin osa saaresta on yksityisessä omistuksessa. Saaren ainutlaatuinen nähtävyys on pieni puinen Piilokirkko, jonka arvellaan olevan peräisin 1500–1600-luvulta. Tarina kertoo, että Rauman fransiskaanimunkit olisivat sen rakentaneet. Putsaaressa on ollut myös kiviteollisuutta ja nupukivien louhinta on jatkunut 1960-luvulle asti. Putsaareen ei ole risteilyliikennettä.

Teksti: Irmeli Laiho-Andersson