Äänestämiseen uusia keinoja

0

3020 uusikaupunkilaista on käynyt äänestämässä ennakkoon eli äänioikeutetuista 23,4 prosenttia on jo käyttänyt ääntään. Äänestysprosentti ei ole mairitteleva, sillä Varsinais-Suomessa ennakkoääniä on annettu laiskemmin vain Laitilassa. Naapurikaupungin ennakkoäänestysprosentti jäi 22,2:een. Molemmissa kaupungeissa ennakkoääniä on annettu viime kuntavaaleja vaisummin.

Ennakkoäänissä, kuten vaaleissa yleensäkin, omassa luokassaan paistattelee Kustavi, jossa ennakkoon on äänestänyt jo 45,3 prosenttia äänioikeutetuista. Pienessä kunnassa vaaliuurnalla käydään aina ahkerasti. Tällä kertaa myös Turussa on äänestetty ennakkoon yllättävänkin vilkkaasti. Äänensä on antanut jo 35,8 prosenttia, kun viime vaaleissa ennakkoäänestysprosentti oli vain 28,5. Ehkä mahdollisuus äänestää autossa on lisännyt vaalivilkkautta. Ainakin sosiaalisessa mediassa on vilahdellut kuvia, joissa on oltu menossa drive in -äänestykseen. Kaikki uusi yleensä houkuttelee.

Uusikaupunkilaisten ennakkoäänien vähäisyyttä voi selittää monella tavalla. Ehkä täällä halutaan kunnioittaa perinteitä, äänestää varsinaisena vaalipäivänä ja juoda päälle vaalikahvit. Ennakkoäänestyspäivänä vaalit eivät tunnu yhtä juhlalliselta.

Uudessakaupungissa väestö kansainvälistyy. Jos suomen kieli ei vielä taivu, on vaikea kiinnostua paikallispolitiikasta. Vieraskielisten osuus Uudessakaupungissa on sittenkin vielä pieni verrattuna esimerkiksi Turkuun.

On selitys sitten mikä tahansa, Suomessa pitäisi miettiä uusia keinoja äänestämiseen. Virossa on voinut äänestää sähköisesti valtiollisissa vaaleissa jo vuodesta 2007 alkaen. Suomessa on pelätty, että sähköisiin vaaleihin liittyisi tietoturvariski. Jos me uskallamme luottaa verkkopankkiin, terveydenhuollon ja Kelan digitaalisiin palveluihin, eiköhän äänestäminenkin verkossa onnistuisi. Paras olisi yhdistelmä, jossa äänestäjä voisi valita, äänestääkö fyysisellä äänestyspaikalla vai verkossa. Sähköiset vaalit voisivat piristää ainakin nuorten äänestysaktiivisuutta.

Sitäkin voisi miettiä, pitääkö vaalien olla niin tylsät. Jos drive in -äänestys veti väkeä, voisiko Uudessakaupungissa kokeilla äänestämistä vaikka vesillä? Kaupunginlahdella voisi kellua vaalilautta, jossa voisi käydä äänestämässä.

Teija Uitto