Afrikkalaisia tomaatteja lähiruokana – Ukipoliksessa kasvihuonekokeilu

0
Juhana Aalto, Mirja Junkola, Heidi Jaakkola ja Granger T. Simmons esittelivät parin kuukauden testituloksia.

Ukipoliksella on käynnissä useita hankkeita, joiden keskiössä on lähiruoka. Yksi hankkeista näkyy myös Ukipoliksen tiloissa. Toimistotilojen sisään on rakennettu pieni kokeilukasvihuone.

– Asukasluotsaus-hankkeessa huomasimme, että ihmiset suunnittelevat muuttoa pois, kun täältä ei saa omaan ruokaan sopivia raaka-aineita, Granger T. Simmons sanoo. Ukipoliksessa mietittiin, mitä tilanteelle voisi tehdä ja ratkaisuksi syntyi Ruokakulttuurin pitovoima- hanke, jolla pyritään löytämään ratkaisuja etniseen ruokakulttuuriin.

Ukipolis laati kyselyn, mitä kasviksia muista kulttuureista tulleet erityisesti kaipaavat. Vastauksia kertyi yhteensä 58. Suomesta saa kurkkua ja tomaatteja, mutta muualta muuttaneet kaipasivat kotimaassa kasvaneita vihanneksia. Esimerkiksi tomaatin maku on erilainen, kun se on kypsynyt Afrikassa tai Italiassa.

Ukipolis hankki erilaisia siemeniä ja niitä on nyt parin kuukauden ajan kasvatettu kokeilukasvihuoneessa Plantuin kehittämällä teknologialla. Purkkeihin on viljelty eri lajikkeita ja kasvivalot on säädetty niin, että esimerkiksi tomaattilajike kasvaa päiväntasaajan valaistusolosuhteessa.

– Kun satoa saadaan, kasviksia on tarkoitus maistattaa, jotta ihmiset voivat arvioida, onko niissä heidän kaipaamaansa makua. Toiveena on, että saamme autenttisia etnisiä maataloustuotteita ja jatkossa niitä myös laajempaan tuotantoon, Simmons kertoo.

Parhaimmillaan Uudessakaupungissa voisi toimia iso kasvihuone, joka tuottaisi kasviksia etnisiin ruokiin. Siihen on kuitenkin vielä matkaa.

Pilottikasvihuoneessa yksi purkeista alkaa vilkuttaa sinistä valoa.

– Se vaatii vettä, Simmons selittää. Teknologia helpottaa kummasti puutarhurin työtä. Viime viikolla näytti siltä, että yksi tomaattilajikkeista on näivettymässä, nyt siihen onkin ilmestynyt tomaatin alkuja.

Plantuin teknologia mahdollistaa kasvatuksen hyvin pienellä alueella. Kasvi saa kaikki tarvitsemansa ravinteet yhdestä kapselista.

Koulutusta yrityksillePelloilta metsien kautta merelle – matkailun ja palveluiden (Pelme) -hanke tarjoaa yrityksille koulutusta.

Koulutuksen keskeisiä teemoja ovat digitalisaatio, tuotteistaminen, vastuullisuus ja yritysten yhteistyö.

Hankkeen yhteyshenkilö Vakka-Suomessa on Juhana Aalto.

Teija Uitto

Yksi Ukipoliksen ruokahankkeista on jo loppusuoralla. Kuluttajat ruokatalouden keskiössä -hanke alkoi 2018.

– Olemme rakentaneet Makureittiä Vakka-Suomeen. Olemme saaneet mukaan 29 kohdetta, jotka löytyvät nyt Citynomadi-sovelluksesta, hankkeen projektipäällikkö Heidi Jaakkola kertoo. Citynomadia voi käyttää tietokoneella tai kännykällä. Paikallisten asukkaiden lisäksi sitä voivat hyödyntää myös turistit. Makureitiltä löytyy tilapuoteja, ravintoloita, tuottajien vähittäismyyntipisteitä, toreja sekä Reko-jakopisteitä.

– Sovelluksesta pääsee suoraan kohteen Facebook- tai verkkosivulle, josta löytyvät kohteen aukioloajat, Jaakkola opastaa.

Makureittiin mahtuu vielä uusia kohteita. Yritys voi ottaa yhteyttä Jaakkolaan ja pyytää mukaan.

Ukipoliksen Tulevaisuuden kehitystarpeet varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa (Tukeva) -hankkeessa selvitetään toimivien yritysten haasteita saada lähiruokaa kauppoihin ja ravintoloihin. Mirja Junkola kertoo, että parikymmentä yritystä on jo haastateltu ja kaikkiaan on tarkoitus haastatella 30–40 yritystä.

– Lähellä tuotetun ruuan kysyntä on todella suurta. Me etsimme nyt niitä pullonkauloja, mitä haasteita yrityksillä on lähiruuan toimittamisessa. Esimerkiksi riistalla on kysyntää, mutta miten sitä saataisiin lisää kauppoihin ja ravintoloihin.

Heidi Jaakkola sanoo, että esimerkiksi Vallan Maukas Vehmaalla on helpottanut riistan toimittamista, samoin Mynämäessä toimiva Riistapaja. Tukeva-hanke kattaa koko Varsinais-Suomen ja sen tavoitteena on laatia raportti ruokaketjun kehittämistarpeista.