Ahvenanmaalla kasvaa nyt Ugin nimikkopuu

0
Uudenkaupungin puu sijaitseee Tjudössä.

Tänä vuonna käynnistyvän Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi ahvenanmaalaiset ovat lahjoittaneet uusikaupunkilaisille oman omenapuun. Maakunnassa mietittiin pitkään, miten saada koko Suomi mukaan itsehallinnon satavuotisjuhlaan ja lopulta ahvenanmaalaiset päätyivät antamaan nimikkopuu jokaiselle Suomen kunnalle.

– Meillä on pitkä menestyksekäs yhteistyö Uudenkaupungin kanssa ja halusimme muistaa juhlavuoden kunniaksi uusikaupunkilaisia antamalla heille palan ahvenanmaalaista ruokakulttuuria eli omenatarhaa. Ahvenanmaalle on kautta aikojen tultu vierailemaan ja myös asumaan eri puolilta Suomea, ja nyt jokainen löytää palan omaa kotikaupunkiaan saariltamme, maakunnan maaneuvos Veronica Thörnroos sanoi.

Uudenkaupungin puu sijaitseee Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm. Maatila tunnetaan laadukkaista omenamehuistaan, jotka ovat saaneet paikallisia ja kansainvälisiä palkintoja.

– Tilallamme viljellään yhteensä 17 erilaista omenalajiketta. Uudenkaupungin puu on lajikkeeltaan Zonga. Päädyimme siihen, koska se on hyvin maukas ja monikäyttöinen omena. Zonga on kypsä poimittavaksi syyskuussa ja lajike on allergiaystävällinen, Anna ja Jan Alm kertovat.

– Nimikkopuuta voi tulla myös ihailemaan paikan päälle, Jan ja Anna kannustavat.

Uusikaupunkilaiset voivat käydä ehdottamassa, mitä he haluaisivat, että heidän kaupunkinsa sadosta valmistetaan. Kyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.