Alinenkatu remonttiin syyskuussa

0
Alisenkadun puut kaadetaan. Alueelle istutetaan remontin jälkeen uusia puita sekä ruukkuihin kasvillisuutta.

Uusikaupunki

Alisenkadun remontti Koulukadun ja Sepänkadun välisellä osuudella alkaa syyskuussa. Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén kertoo, että aikataulusta neuvoteltiin keskustan yrittäjien kanssa ja heidän toivomuksestaan katuremonttia ei aloiteta vielä kesällä.

– Alisenkadun kivitöitä tehdään syksyllä niin pitkälle kuin kelit sallivat. Työt taukoavat talven ajaksi ja niitä jatketaan taas talven mentyä. Tavoitteena on, että Alisenkadun uudistus olisi valmis toukokuussa 2022.

Alisenkadun remontin urakoitsijaksi on valittu Maisemarakennus Viitanen. Urakka alkaa kiviaineksen hankinnalla. Katukiveykseen on valittu kirjavanharmaa graniitti. Arvela-Hellén sanoo, että tasaisenharmaa näyttäisi helposti betonilta.

– Päädyimme graniittiin, joka tuo mieleen saaristokallion.

Alisellekadulle tuodaan muutenkin visuaalisesti saaristoa. Kadulle hankitaan gopovalot, joilla katukiveykseen visualisoidaan saariryhmiä. Kiveen kirjoitetaan myös paikkojen nimiä sekä koordinaatteja.

– Koska uusikaupunkilaiset rakastavat merta ja saaristoa, niitä haluttiin tuoda myös keskustaan.

Merellinen aihe yhdistää Alisenkadun myös Kaupunginlahden rantoihin, joissa on samaa teemaa.

Alisenkadun puut joudutaan kaatamaan remonttiosuudelta. Alueelle istutetaan kuitenkin uusia puita eri paikkaan ja lisäksi tuodaan muuta vihreää.

Nykyiset jalkakäytävän reunakivet käytetään ajoradan ja kävelyosuuden rajaukseen. Kaikki kivet asennetaan samaan tasoon ajoradan kanssa. Tavoitteena on, että Alinenkatu on Koulukadun ja Sepänkadun välissä tasaista aluetta, jotta se voidaan ottaa myös helposti tapahtumakäyttöön. Kadulle sijoitetaan myös vesi- ja sähköliittymät tapahtumia ajatellen.

– Alisellakadulla voi siis ajaa autolla kesäisin ja talvisin. Katu suljetaan vain tapahtumien ajaksi, Arvela-Hellén korostaa.

Katuosuuden remontilla helpotetaan tapahtumien järjestämistä.ja lisätään keskustan viihtyisyyttä sekä elinvoimaa.

Teija Uitto

Uudenkaupungin yrittäjien puheenjohtaja Erkka Jäsperlä on tyytyväinen, että kaupunki on osallistanut yrittäjät Alisenkadun hankesuunnittelussa.

– Kaupunki lähestyi meitä jo suunnitteluvaiheessa ja nyt kysyi aikataulutuksesta, kumpi vaihtoehto olisi parempi: aloittaa remontti toukokuussa ja loppusyksystä olisi valmista vai aloitus elo-syyskuussa ja remontti olisi valmis toukokuussa.

Yrittäjät pitivät remontin siirtoa syksyyn parempana vaihtoehtona. Jäsperlä sanoo, että kun takana on rankka koronavuosi ja kotimaan matkailulle ennustetaan hyvää kesää, yhtään asiakasta ei haluta karkottaa remontilla.

– Alisenkadun uudistusta on toivottu ja suunniteltu sen verran pitkään, ettei muutaman kuukauden lykkäys enää vaikuta.

Yrittäjät olisivat toivoneet myös esiintymislavaa torille, jotta keskustassa voitaisiin helpommin järjestää pop up -tapahtumia. Jäsperlä kuitenkin ymmärtää hyvin, että esiintymislavaa ei hankittu.

– Hanke oli karkaamassa liian suureksi, meille olisi riittänyt pienempikin ratkaisu. Jos torilla on ollut tähän asti kuorma-auton siirreltävä kontti, niin tämä esitys oli toinen ääripää. Ratkaisu voisi olla niiden väliltä.

Uudenkaupungin keskusta sai elinvoimalaskennassa kohtuullisen hyvät tulokset. Jäsperlää tulokset eivät yllätä, sen sijaan hän toivoo, että ne tekevät vaikutuksen kaupunkilaisiin.

– Meillä on kuitenkin melko hyvä tilanne verrattuna moneen muuhun paikkakuntaan. Jos Alisenkadun kävelee päästä päähän, niin ei niitä tyhjiä liiketiloja niin kovin montaa ole.

Hän myös huomauttaa, että vaikka Helsinki ja Turku ovat kasvukeskuksia, saman ongelman kanssa niissä painitaan. Verkkokaupat ja keskustan ulkopuoliset ostoskeskukset vievät keskustasta kivijalkakauppoja. Asiakkaat sen pöhinän loppujen lopuksi luovat. Jos keskustassa asioidaan, niin se pysyy varmasti elinvoimaisena. Yritykset jättävät keskustan vain jos asiakkaat tekevät sen ensin.

– Alisenkadun remontilla voi parhaimmillaan olla sama vaikutus kuin Kaupunginlahden rannan kunnostamisella. Kaupunginlahden rantahan on nyt vetonaula, varsinainen magneetti, hän kehuu.