Asukasluku on vahvassa kasvussa

0

Uudenkaupungin asukasluku on lähtenyt vahvaan kasvuun. Kaupungin asukasluku on kasvanut vuoden alusta 194 henkilöllä. Kasvuvauhti on nyt samaa tasoa kuin vuonna 2017, kun autotehdas rekrytoi 2 400 työntekijää lisää.

Tällä kertaa autotehtaan uusin rekrytointi-ilmoitus ei yksistään selitä asukasluvun kasvua. Elinkeinojohtaja Jarkko Heinosen mukaan asukasluvun käänne alkoi jo viime vuoden syys-lokakuussa (US 24.6.), autotehdas ilmoitti 400 ihmisen rekrytoinnista vasta lokakuun lopussa.

Tuskinpa koronakaan selittää muutosta. Mökkiläiset ovat viihtyneet korona-aikana pitempään Uudessakaupungissa, mutta harva on muuttanut kokonaan kaupunkiin. Ehkä ilmiö sittenkin liittyy autotehtaaseen. Korona on koetellut autotehdastakin. Tehdas jouduttiin sulkemaan vuodenvaihteessa vähäksi aikaa osapulan vuoksi, mutta heti kun osia taas saatiin, työt jatkuivat. Sen jälkeen autotehdas on julkaissut monta myönteistä uutista tulevaisuudestaan.

Ehkä aiemmin autotehtaalle töihin tulleet ovat alkaneet vihdoin luottaa tehtaan vakauteen ja hakeutuvat nyt asumaan Uuteenkaupunkiin. Myös akkutehtaan rakentamisella on vaikutusta. Alueella on muutenkin hyvä työllisyystilanne, sekin varmasti vaikuttaa.

Kaupunki on tehnyt myös useita ratkaisuja, jotka saattavat vakuuttaa muuttoa harkitsevat. Sivistys- ja hyvinvointikeskuksen rakentamispäätös sekä terveyskeskuksen muutto A-sairaalan ovat isoja investointeja, mutta samalla ne antavat kaupungista rohkean ja eteenpäin menevän kuvan. Ihmiset muuttavat mieluusti sinne, missä on pöhinää ja uskallusta satsata tulevaisuuteen. Myös kaupunkikuva on muuttunut. Kaupunginlahden rantojen kunnostus ja uusien liikuntapaikkojen rakentaminen lisäävät kaupungin vetovoimaa.

Muuttajia kannattaa kuunnella nyt herkällä korvalla. Heiltä saa parhaat vinkit, miten asukasluvun saa pysymään kasvu-uralla. Työpaikka ja viihtyisä asuinympäristö ovat itsestäänselviä pointteja muutolle, mutta mitä muuta tänne tulleet arvostavat? Yllättävän usein listalle nousee myös kaupungin turvallisuus. Pikkukaupunki koetaan turvallisena.

Tärkeää on myös pitää huolta siitä, että tänne muuttaneet myös viihtyvät uudessa asuinkaupungissaan. Kaupungille parasta markkinointia on, kun uudet asukkaat kehuvat Uuttakaupunkia ja kertovat viihtyvänsä täällä.

Teija Uitto