Eikö se koskaan lopu?

0

Monessa on oltu mukana, mutta nyt ensimmäistä kertaa vähän lähempänä sitä näytelmää, joka käynnistyy välittömästi kuntavaalien tuloksen jälkeen. Niin sanotut tunnustelutapaamiset alkoivat eri ryhmien välillä sillä tiedolla, että kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset olivat jo sopineet koalitiosta sekä ns. ykköspaikoista ilman, että äänestäjien antama mandaatti millään lailla toteutuu.

Tiettävästi jotkut ovat aloittaneet epävirallisen lobbaamisen jo paljon ennen kuntavaalien käymistä. Tältä pohjalta sitten ruvettiin rakentamaan sitä todellisuutta, jolla tätä kaupunkia seuraavat neljä vuotta johdetaan. Käynnistyi taistelu vallasta ja paljon oli siis pelissä.
Vaikka äänestäjät ovat puhuneet, ei sillä ole ollut mitään merkitystä näissä karkeloissa. SDP sääntöjen mukaisesti suurimpana puolueena lähti neuvotteluihin avoimin mielin ja yhteistyötä korostaen ja kaupunkilaisten parasta ajatellen.

Voisi kuvitella, että nyt viimeinkin keskusteltaisiin tulevasta valtuustokaudesta ja siihen liittyvistä tavoitteista. Siitä, miten kaupunkimme selviää tulevista haasteista, ennen kaikkea siitä, miten yhdessä priorisoimme kaupunkimme kannalta tärkeimmät tavoitteet. Miten selviämme tulevista, jo päätetyistä investoinneista, sotesta ynnä muusta.

Ei, niistä ei juurikaan keskusteltu, saatikka sovittu. Keskustelunavauksista huolimatta. Nyt keskeistä on ollut pelin politiikka. Taktikointi. Yhteistyön pohjan luomisen sijaan on ollut kyse sanelupolitiikasta. Tavasta, jossa kuntalaisten ja kaupunkimme paras unohtuvat totaalisesti.

Surullisinta on, ettei näköjään koskaan tule sitä tilannetta, jossa koston kierre olisi mahdollista välttää. Niin yksilöllinen kuin yhteisöllinenkin koston kierre on järkyttävän tuhoisaa. Se on sairaus, joka myrkyttää niin yksittäistä ihmistä kuin laajempaa yhteisöäkin. Suuremmat sodatkin juontavat pitkälti tästä, juurikin koston kierteestä.

Uskomme, että neuvotteluissa ja päätöksenteossa on ollut niitäkin, jotka ovat kamppailleet poliittisen pelin ja inhimillisen, avoimen kohtaamisen välillä. On sääli, että niin moni on pelin vietävissä. Näin mitätöidään äänestäjien tahto, olit sitten saanut 77 ääntä tai 640 ääntä. Tällä pelillä on turha haaveilla, että äänestysprosentti Uudessakaupungissa koskaan nousisi.

24Merja Koski
Kari Koski