Elävä sininen – Kukkia ja korkkareita avaa Horisontin näyttelykesän

0
Ystävykset Leena Kivipelto (vas), Erja Siltanen ja Maritta Laitinen avasivat yhteisnäyttelyn Galleria-Taidelainaamo Horisontissa.

Erja Siltasen , Leena Kivipellon ja Maritta Laitisen yhteisnäyttely Elävä sininen – Kukkia ja korkkareita aukesi Galleria-Taidelainaamo Horisontissa tiistaina.

Näyttely on Horisontin kesän ensimmäinen. Siltasen, Kivipellon ja Laitisen näyttelyn keskiössä on keramiikkataide, mutta esillä on myös Laitisen grafiikkaa ja maalauksia.

Pitkän linjan kuvataiteilijat ovat kaikki Valkeakosken Kuvataiteilijat ry:n jäseniä. Keramiikka on heidän pääasiallinen taidemuotonsa, jonka lisäksi he muun muassa maalaavat ja tekevät puupiirroksia. Keramiikka kuitenkin saattoi heidät vuosia sitten yhteen.

Elävä sininen – Kukkia ja korkkareita on heidän ensimmäinen yhteisnäyttelynsä, jossa esillä on vain heidän kolmen töitä.

Kolmikosta jokaisella on oma ”käsialansa”, joka näkyy heidän taiteessaan. Se vaikuttaa muun muassa töiden aiheisiin, tyyliin ja materiaalivalintoihin.

Maritta Laitinen kuvailee itseään romantikoksi ja häneltä nähdäänkin grafiikan ja maalausten lisäksi erilaisia keraamisia kukkia ja ruukkuja. Harry Potterista hän on saanut innoituksen tehdä myös kaneja ja sammakoita.

Leena Kivipellolta on esillä muun muassa keraaminen rauniokaupunki. Hän kertoo saavansa aiheideansa usein mediasta. Hänen näkemänsä asiat saattavat jäädä vaivaamaan, joten taiteessaan hän pyrkii ottamaan niihin kantaa.

– Tulee tunne, että täytyy tehdä asialle jotain, Kivipelto sanoo.

Erja Siltanen on tuonut näyttelyyn erilaisia, korkokenkänsä hukanneita, hahmoja sekä kukkia. Hän nauttii uuden kokeilusta ja yhdistelee mielellään erilaisia lasituksia keskenään.

Kolmikko nauttiikin saven yllätyksellisyydestä ja erilaisten tekniikoiden sekoittamisesta sekä eri savilajien käyttämisestä. Työt myös muokkautuvat valmistuksen aikana – polttouunista tullut teos saattaa poiketa sinne laitetusta.

Ystävykset suunnittelevat jo uusia taidenäyttelyitä. Mitään ei kuitenkaan ole vielä päätetty, sillä galleriat ovat usein kalliita ja näyttelytiloja saattaa muutenkin olla huonosti saatavilla.

Idea juuri auenneesta näyttelystä syntyi vuonna 2020 ja kolmikon tiet johtivat Uuteenkaupunkiin.

– On ihanaa, että Uudessakaupungissa on tällainen paikka, Kivipelto iloitsee.

Elävä sininen – Kukkia ja korkkareita -näyttely on esillä Galleria-Taidelainaamo Horisontissa 1.6.–29.6. arkisin ti–pe kello 13–17, la kello 10–14 ja ma 28.6. kello 13–17. Juhannuksena 25.6.–26.6. näyttely on suljettu.