Emilia Rostén voittoon ensimmäisessä fitness-kisassaan

0
Emilia Rostén ansaitsi komean pokaalin bikini fitness -sarjan voiton kunniaksi.

Fitness-urheilija Emilia Rostén saavutti kesäkuussa urheilijauransa toistaiseksi suurimman palkintonsa, kun hän voitti bikini fitness -sarjan mestaruuden Turussa järjestetyssä Turku Fitness Classic -kisassa.

Rostén kertoo kisan olleen hänelle ensimmäinen, joten voitto tuli pienoisena yllätyksenä.

– En osannut odottaa voittoa. Mutta tosi hyvät tunnelmat on tietenkin voiton jälkeen. Kisa itsessään oli hieno kokemus. Voitto antoi motivaatiota kehittyä ja treenata lisää.

Turku Fitness Classic -kisassa Rostén kilpaili aikuisten yleisessä sarjassa. Kisat piti alun perin järjestää huhtikuussa ja samalla toimia EM-karsintana, mutta koronatilanteen johdosta kisat siirtyivät kesäkuulle.

EM-kisat järjestettiin toukokuussa, joten Turun kisojen tuloksilla ei loppujen lopuksi ollut merkitystä kisapaikkoihin.

– Suomen kisapaikat valittiin viime vuoden kisojen sijoitusten perusteella, Rostén mainitsee.

Rostén on edellisen kolmen vuoden aikana harjoitellut valmentajansa Jani Rajalan kanssa fitness-urheilutiimissä Team Tzempissä. Aluksi Rostén ei ajatellut osallistua kisoihin vaan hän halusi kehittää itseään ja harjoitella tavoitteellisesti.

– Pikkuhiljaa kypsyi ajatus kilpailemisesta. Valmentajan kannustamana päätin lähteä kokeilemaan. Kisaaminen vaatii säännöllistä treenaamista, riittävää ja kehitystä tukevaa ruokavaliota sekä kisakaudella kurinalaista kisadieettiä. Lisäksi poseeraus- ja esiintymisharjoittelu on tärkeässä osassa, Rostén luettelee.

Yleinen kuntosaliliikunta ja fitness eroavat hieman toisistaan. Rosténin mukaan fitness on kilpaurheilua ja siinä on tarkoitus harjoitella tavoitteellisemmin ja suunnitelmallisemmin kuin tavallisessa kuntosaliharrastuksessa. Fitness-harrastuksessa elämäntapa on optimoitu urheilun kannalta.

Fitness-kilpailuissa on monta alalajia, kuten esimerkiksi bikini fitness, body fitness, wellness fitness ja classic bodybuidling. Erikoistuminen bikini fitnekseen oli Rosténille luontaista.

– Minulla on luonnostaan siro vartalo ja sen tyyppinen, mitä bikini fitneksessä vartalolta vaaditaan. Kaikissahan fitneksen alalajeissa haetaan tietynlaista vartaloa, Rostén muistuttaa.

Nuoruudessaan ratsastusta harrastanut Rostén innostui kuntosaliliikunnasta parinkympin ikäisenä. Ohjatut harjoitusohjelmat olivat iso syy, miksi kiinnostus kuntosaliliikuntaa toden teolla lähti.

– Olen aina ollut liikunnallinen ja tykännyt urheilusta. Aikoinaan äitini osti minulle ensimmäisen valmennuspaketin, jossa oli valmiit harjoitus- ja ruokavalio-ohjelmat, Rostén muistelee.

Uudestakaupungista kotoisin oleva Rostén pitää kaupungin kuntosaleja hyvinä ja harrastemahdollisuuksia riittävinä.

– Täällä on hyvä harjoitella ja puitteet ovat kunnossa. Kuntosalilla on aina hyvä yhteishenki, iloitsee Rostén.