Hailia-yritys tekee Itämeren pikkukaloista ruokaa – toiminta käynnistyy ensi vuonna

0
Hailia Oy:n Topi Jurvanen (vas.), Michaela Lindström ja Otto Kaukonen kehittävät ympäristöfiksua ruokaa kotimaisesta villikalasta. Tuotanto on tarkoitus käynnistää Uudessakaupungissa ensi vuonna.

Uuteenkaupunkiin on syntynyt uusi ruoka-alan start up -yritys, joka hyödyntää kotimaista villikalaa. Hailia Oy on tehnyt tuotekehitystyötä tehdäkseen Itämeren pikkukaloista uudenlaista ruokaa.

– Haluamme mahdollistaa hyvää, terveellistä ja ympäristöfiksua ruokaa kotimaisesta kalasta, jota on valitettavasti hyödynnetty aivan liian vähän. Itämeren pikkusaaliin käyttäminen ruoaksi on tulevaisuuskestävä tapa pitää huolta sekä terveydestämme että luonnosta, Hailia Oy:n toimitusjohtaja ja perustajaosakas Michaela Lindström kertoo.

Lindström ja Hailian teknologiajohtaja Otto Kaukonen ovat aiemmin työskennelleet Raision konsepti- ja tuotekehityksessä sekä markkinoinnissa. Hailian kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Topi Jurvanen on toiminut kuluttajatutkimusyritys Consumer Compass Oy:ssä.

– Jostain syystä elintarvikealalla on unohdettu ainutlaatuiset lähivesiemme villikalat. Hailia on syntynyt yhteisestä oivalluksesta yhdistää pienten villikalojen ja esimerkiksi kauran hyvät ominaisuudet todelliseksi superruoaksi ihan uudella tavalla. Tuotekehityksessämme keskitymme ruokaan, joka sopii sekä suurkeittiöiden että kotikokkien ruokalistalle, Kaukonen sanoo.

Tutkimusten mukaan suomalaisten kalansyönti on lisääntynyt viime vuosina, mutta kasvatettu tuontilohi on korvannut kotimaisen kalan. Suomalaisten silakkasaalis on noin 100 miljoonaa kiloa vuodessa ja siitä noin kolme prosenttia hyödynnetään ihmisten ruoaksi. Loput päätyvät rehuksi tai kalajauhoksi.

– Suomalaiset haluaisivat tutkimusten mukaan syödä selkeästi enemmän kotimaista kalaa ja erityisesti vapaana kasvaneen villikalan osalta on jopa kaipuuta vanhaan hyvään aikaan, Jurvanen toteaa.

Hailia Oy on saanut tukea Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta tuotantonsa käynnistämiseen Uudessakaupungissa ensi vuonna. Tilat tulevat kalasatamaan. Lisäksi Hailia on saanut mukaan sijoittajaksi ruokateknologiaan keskittyvän pääomarahasto Nordic Food Tech Venture Capitalin.

– Maailmanlaajuisesti kotimainen villikala on yksi alihyödynnetyimmistä ravintoresursseista. Ihmisten terveyden ja yhteiskunnan tulevaisuuden näkökulmasta meillä ei ole varaa jättää pikkukaloja käyttämättä ruokana. Jaamme Hailian perustajatiimin kanssa näkemyksen suunnitellun liiketoiminnan hyvää tekevistä vaikutuksista, Nordic Food Tech Venture Capitalin Pekka Siivonen-Uotila toteaa.