Jani Vaitiniemi nousi uutena kuntapolitiikkaan

0
Jani Vaitiniemi työskentelee VR:n vaihtotyönjohtajana.

Perussuomalaisten ehdokas Jani Vaitiniemi valittiin ensikertalaisena Uudenkaupungin valtuustoon. Ääniä mies sai 102. Vaitiniemi kertoo valituksi tulemisen tuntuvan hyvältä.

– Yllätyin, että ääniä tuli noinkin paljon, arvelin, että niitä tulisi puolet vähemmän, Vaitiniemi naurahtaa.

Vaitiniemi kertoo, että häntä on pyydelty lähtemään politiikkaan jo 20 vuotta sitten. Tuolloin hän kuitenkin ajatteli olevansa vielä liian nuori. Nytkin hän harkitsi ehdokkaaksi asettumista tarkkaan. Vaitiniemi kuvailee politiikkaan lähtöä hypyksi tuntemattomaan.

– Ihminen sopeutuu moneen asiaan, minäkin varmasti tähän. Uskon, että luonteen osalta sovin tähän, sillä minulla ei ole ainakaan vaikeuksia keskustella ihmisten kanssa, Vaitiniemi toteaa.

Perussuomalaiset kasvatti paikkamääräänsä kahdesta valtuutetusta kuuteen. Vaitiniemestä tulos on hyvä. Uudenkaupungin perussuomalaisissa oli miehen mukaan aiemmin laskettu, että puolue saisi valtuustossa yhteensä noin kymmenen paikkaa.

Vaitiniemi ei ehdokasaikanaan kampanjoinut lainkaan. Hän mietti tuolloin, riittäisikö valituksi tulemiseen se, että hän on toiminut jo pitkään eri yhdistyksissä. Tuttavia on kertynyt vuosien varrella runsaasti.

Tällä hetkellä mies toimii Mynämäellä jo kolmatta vuotta salibandyvalmentajana tyttöjen T21-joukkueelle. Sitä ennen hän pelasi 30 vuotta jääkiekkoa sekä harrasti kamppailulajeja.

– En osaa olla tekemättä mitään, aina olen ollut jossain toiminnassa mukana, Vaitiniemi myöntää.

Vaitiniemi on pettynyt sekä Suomen että Uudenkaupungin äänestysaktiivisuuteen. Uudessakaupungissa vajaat 50 prosenttia äänesti kuntavaaleissa ja valtakunnallisestikin luku jäi 55:een. Hän näkee ristiriidan siinä, että yli puolet jättää äänestämättä, mutta moni kuitenkin valittaa asioiden olevan huonosti – todellista vaikuttamismahdollisuutta ei siis käytetä hyväksi.

Vaitiniemi kertoo lasten, nuorten ja liikunnan olevan hänelle politiikassa tärkeitä aiheita. Niistä hän kokee tietävänsä taustansa vuoksi eniten. Hänen mielestään nykyiset liikuntamahdollisuudet ovat hyvät, mutta toisaalta hän harmittelee urheiluhallin puutetta. Hän toivoo myös nuorisotilojen aktivoituvan uudelleen.

– Tietysti myös vanhustenhoitoon pitää kiinnittää huomiota, Vaitiniemi lisää.

Vaitiniemi ei ensikertalaisena halua haalia liikaa tekemistä, jotta hän voi keskittää energiaansa tiettyihin asioihin. Sivistys- ja hyvinvointikeskukseen liittyvää kantaansa hän ei halua lehdessä esitellä, mutta toteaa olevansa yleisesti sitä mieltä, että jo sovituista asioista tulee pitää kiinni.

Vaitiniemi on seurannut julkista keskustelua huolestuneena. Mies toivoo, että politiikassa ja päättämisessä nähtäisiin samaa yhteishenkeä kuin urheilussa. Hän kuitenkin uskoo, että tuleva yhteistyö uusien valtuutettujen kanssa tulee toimimaan hyvin. Ainakin yhdestä asiasta hän uskoo kaikkien olevan samaa mieltä.

– Täytyy pohtia, miten Uuteenkaupunkiin saataisiin lisää asukkaita, tai miten paikallisia saataisiin jäämään tänne. Tätä varmaan kaikki pohtivat, Vaitiniemi toteaa.