Juhannusaattona tulee 80 vuottajatkosodan syttymisestä

0

Ensi perjantaina, juhannusaattona 25.6. 2021 tulee kuluneeksi 80 vuotta jatkosodan syttymisestä. Suomen ja Neuvostoliiton välinen sota päättyi 19.9. 1944. Sodassa kaatui noin 63000 suomalaista ja haavoittui noin 158000.

Sotilaiden ja Lottina sotaponnistuksissa mukana toimineiden naisten lisäksi sota kosketti syvästi myös siviilejä. Pommitukset kylvivät tuhoa ja pelkoa. Lähisukulaiseni muisteli miten erityisesti seuraava talvi, 1941 – 1942, oli siviiliväestölle ankaraa aikaa. Ruokaa oli vähän ja valinnanvaraa ei juuri ollut.

”Jokapäiväinen tehtäväni oli joko ennen koulun alkua tai koulutuntien päätyttyä käydä kaikissa lähikaupoissa tarkastamassa mitä oli saatavilla. Silakkojen tulo kauppaan aiheutti suuret jonot, samoin perunat, joiden puutteessa syötiin paljon lanttua. Jatkuvat öiset hälytykset ja pommitukset vaikeuttivat elämää. Nukuin lattialla puoleksi pukeutuneena, monot vieressä.”

Meillä, Väinö Linnan jatkosodasta kertovan romaanin ”Tuntematon sotilas”, lukeneilla tai kirjan pohjalta tehtyjen elokuvien nähneillä, on jonkinlainen käsitys sodasta rintamalla. Mutta vähemmän on puhuttu ja koulun historiantunneilla opetettu sitä miten sota vaikutti siviilien elämään. Tämän nosti esille lehden Lukijan ääni -palstalla 17.6. myös Kauno Pietilä.

”Historiantutkijoiden itseruoskinnan sijaan pitäisi tutkia sitä, kuinka Suomen siviilielämä selvisi silloin naisten ja lapsityövoiman avulla”, huomautti Pietilä. Hän itse joutui alaikäisenä sotaorpona huolehtimaan perheensä maatilasta, joten tietää oman kokemuksensa kautta mistä puhuu. Jatkosotaa muisteltaessa onkin syytä pohtia myös sitä, minkälainen vaikutus sodalla oli koko yhteiskuntaa. Kukaan ei välttynyt sodalta.

Kunnia ja arvostus kuuluu luonnollisesti sotiemme veteraaneille. Sodassa henkensä menettäneille, vammautuneille ja sodan arpia ikuisesti mukanaan kantaneille.

Heidän uhrauksiaan muistetaan tänään perinnemarssilla Laitilasta Uuteenkaupunkiin. Tapahtuman järjestää Laitilan Reservinaliupseerit. Vapaaehtoiset marssivat 22 kilometrin mittaisen matkan Laitilasta Uudenkaupungin rautatieasemalla, siis saman matkan, minkä jatkosotaan lähteneet miehet kulkivat 80 vuotta sitten. Laitilasta Kalannin kautta Uuteenkaupunkiin kulkeva marssi lähtee kello 12 Laitilan urheilutalolta.

Maija Ala-Jääski