Kalannin kasit viettivät koulupäivää pelaten

0
Kaverukset Akseli Vång ja Leevi Kuusjärvi viettivät taukoa leijonapuistossa.

Kalannin koulun 8. luokan a–c-ryhmät viettivät koulupäiväänsä keskiviikkona pelaten Uudenkaupungin rauha -suunnistuspeliä. Luokka saapui aurinkoiseen Uudenkaupungin keskustaan pyörällä opettajiensa Sari Virtasen , Satu Haapalan , Suvi Teerin ja ohjaaja Tiia Peltoluhdan kanssa.

Oppilaat saivat ”Pookin kulmalla” ohjeet pelin pelaamiseen ja suuntasivat kierrokselle pienemmissä ryhmissä. Pelin pelaamiseen annettiin aikaa 1,5 tuntia, sillä sen jälkeen luokka siirtyisi syömään.

– On tässä aina oma stressi, että ketä katoaa minne ja tämä liikenne, mutta tosi kiva. Vielä kun saatiin tällainen keli, Suvi Teeri kertoo ensimmäisten oppilaiden aloittaessa kierrosta.

Lukukauden viimeisiksi päiviksi ei juurikaan ollut tiedossa muuta erityistä. Perjantaina oppilaat saisivat kuitenkin tehdä luokanvalvojansa kanssa mitä haluavat. Pelaamalla nuoret oppivat Uudenkaupungin historiasta ja saivat mielekästä ajanvietettä koulupäivään.

– Tosi hieno idea mun mielestä. Tämmönen toiminnallisuus on mielestäni aina suotavaa, toteaa Sari Virtanen.

Suvi Teeri oli yksi pelin kehittämiseen osallistuneista opettajista. Neljän eri koulun opettajia sekä ala- että yläkouluista lähti projektiin vapaaehtoisesti mukaan. Opettajat ja museo muodostivat yhdessä työryhmän, joka pohti miten Uudenkaupungin rauhan 300-juhlavuosi näkyisi kaupungin kouluissa.

Työryhmä ideoi suunnistuspelin ja elokuussa annettavan koulurauhan julistuksen sekä koulujen väliseen rauhannäyttelyn kulttuurikeskus Crusellissa.

Opettajat ja museo toteuttivat suunnistuspelin yhteistyönä. Opettajat käyttivät pelin toteuttamisessa museolta saamiaan kuvia ja muuta materiaalia. Jokaisella pelin rastilla on tehtävä, joka on sekä luettavissa että kuunneltavissa pelissä käytettävässä seppo.io-sovelluksessa. Tehtävä aukeaa, kun pelaaja on tarpeeksi lähellä löydettyä rastia eli tiettyä historiallisesti merkittävää kohdetta.

– Eräässä tehtävässä pitää esimerkiksi tunnistaa kirkollisia esineitä, Teeri kertoo.

Kaikki tehtävät eivät ole aivan helppoja opettajallekaan ja Teeri kertoo oppineensa niistä itsekin uutta. Pelissä on alakoulujen opettajien tekemiä SELKO-tehtäviä peruskoulun 1.–4.-luokkalaisille ja yläkoulujen opettajien laatimia tehtäviä 5.–9. luokille. Nuoremmille on 10 ja hieman vanhemmille 12 rastia.

Reitti alkaa torin läheisyydestä Pookista, ja päättyy torilla Uudenkaupungin rauhan muistomerkille. Tarinallisen pelin keskushenkilönä on vanha uusikaupunkilainen vaikuttaja Johan Winter . Peli alkaa vuodesta 1699 ja seuraa Winterin vaiheita sodan syttymisestä aina vuonna 1721 solmittuun rauhaan asti.

Yksi tehtävän rasteista on Leijonapuisto. Opettajat olivat antaneet nuorille luvan viipyä ja leikkiä puistossa hetken, mikäli he olisivat hyvin aikataulussa. Moni käyttikin ansaitun tauon mielellään.

– Tehtävät on aika vaikeita, kun vastaukset pitää veikata melkein, Leevi Kuusjärvi kertoo.

– Tosi kiva tää on, ei tarvitse olla luokas istumas vaan pääsee tänne, hän lisää.

Tavoitteena on ollut, että kaikki Uudenkaupungin peruskoululaiset pelaisivat pelin 10.5.–4.6. välisenä aikana. Muut pääsevät pelaamaan museon kautta.