Kesän suurtapahtumia järjestetään täyttä vauhtia

0
Crusell-viikolla on tänä vuonna aiempaa enemmän ilmaiskonsertteja. Myös päivän puhallukset jatkuvat torilla.

Lähialueen kesän suurimmat tapahtumat eli Crusell-viikko, Minifarmi&kukkamessut ja Karjurock saivat muiden mukana kesäkuun alkupuolella tiedon siitä, että tapahtumien kävijämäärärajoitukset poistuvat koronatilanteen parannuttua. Tämä tarkoitti tapahtumajärjestäjille sitä, että he löivät suuren vaihteen silmään ja viimeisetkin tapahtumiin liittyvät ponnistukset käynnistettiin.

– Heinäkuun lopulla järjestettävä Crusell-viikko viettää 40-vuotisjuhlaansa. Onneksi maltoimme mielemme ja pidimme alkuperäiset suunnitelmamme, vaikka keväällä kaikki näytti vielä melko epävarmalta, Crusell-viikon toiminnanjohtaja Petri Hatakka kertoo.

Crusell-viikko rajoitti kokoontumisrajoitusten päättämiseen asti voimakkaasti myymiensä konserttilippujen määrää, mutta nyt paikat on vapautettu myyntiin. Festivaalille ovat tulossa esiintymään muun muassa Marzi Nyman, Kaartin combo ja Jepa Lambert, Iiro Rantala ja Monica Groop. Kahdeksansissa kansainvälisissä Crusell-kilpailuissa on tänä vuonna soittimena klarinetti.

– Matkustusrajoitukset teettävät vielä kansainvälisen tapahtumaviikon järjestelyihin melkoisesti päänvaivaa, kun eri maista tulijoiden karanteenikäytännöt vaihtelevat. EU-alueelta tulevat välttyvät karanteenilta samoin kaksi kertaa rokotetut ja koronan jo sairastaneet. Onhan tämä aikamoista sekamelskaa ja monenlaista salapoliisityötä on saanut järjestelyiden aikana tehdä, mutta paketti on yllättävän hyvin kasassa, Hatakka lisää.

Crusell-viikon suunnittelussa on käytetty paljon aikaa konserttipaikkojen järjestelyihin. Viime vuonna tapahtuma peruuntui, joten poikkeusvuoden suunnitelmia ei ole valmiiksi olemassa. Konsertit kuitenkin järjestetään terveysturvallisesti ja ruuhkia välttäen.

– Ohjaamme ihmiset konserttitiloihin sisään ja ulos eri sisäänkäynneistä ja tarvittaessa opastamme väen istumaan ennalta varatuille paikoille. Etäisyyksistä huolehditaan ja käsidesipisteitä on ympäri konserttialuetta. Toistaiseksi maskien käyttöä suositellaan ainakin sisäkonserteissa, Hatakka listaa.

Hatakka toivoo, että ihmiset tarttuisivat mahdollisuuteen ja osallistuisivat ahkerasti tapahtumiin ympäri kaupunkia.

– Ei poikkeusaika ole ollut helppoa kenellekään ja ylimääräistä työtä on ollut paljon. Crusell-viikolla on tänä vuonna ilmaistapahtumia aiempaa enemmän. Päivän puhallusten lisäksi on pihakonsertti ja konserttiesittely joka konsertista, Hatakka korostaa.

Minifarmeja ja kukkamessuja heinä–elokuun vaihteeseen järjestävä Jarno Ihala kertoo, että tapahtuman eteen on tehty taustalla koko ajan töitä.

– Ja nyt valmistellaan täydellä tohinalla, kun kokoontumisrajoitukset poistuivat. Toivottavasti kaikki asiat etenevät toivotulla tavalla, ettei tule koronan suhteen enää takapakkia, Ihala summaa.

Ihalan tapahtuma siirrettiin viime vuonna keväältä elokuulle, joten osa alkukesän sesongin taimimyyjistä jäi pois. Tavallisesti Minifarmit vetävät Uuteenkaupunkiin viikonlopun aikana noin 10 000 kävijää. Viime vuonna kävijämäärä jäi hieman pienemmäksi, mutta Ihalan mukaan poikkeusvuoden tapahtumaksi luku oli silti oikein hyvä.

– Otimme jo viime vuonna varsin hyvin hygieniaohjeet ja turvavälit huomioon. Laaja tapahtuma-alue mahdollistaa väljät järjestelyt ja muutenkin valtaosa toiminnasta on ulkotiloissa, Ihala summaa.

Ihala lupaa, että tapahtumaviikonloppuun on tulossa laaja ja monipuolinen kattaus, mutta ohjelman hän paljastaa vasta myöhemmin.

– Toki poikkeusvuotena tapahtuman tekeminen on jatkuvaa muutosta ja suunnittelua, joten kokonaisuus valmistuu vähitellen. Takaraivossa on koko ajan pidettävä varasuunnitelmat, koska emme voi tarkkaan tietää, kuinka koronatilanne kehittyy. Luvassa on joka tapauksessa hieno tapahtuma, Ihala lisää.

Jo viime vuonna koronatilanteen takia tapahtuman bussikuljetukset parkkialueilta eri puolelta kaupunkia jätettiin pois. Sama on edessä myös tänä vuonna.

– Bussikuljetusten poistaminen on varotoimi, jolla vältetään ylimääräiset kontaktit sisätiloissa, Ihala kertoo.

Karjurockin riskinotto kannatti tänä vuonna

Heinäkuun neljäntenä viikonloppuna järjestettävän Karjurockin promoottori Robert Sainio kertoo, että tapahtumajärjestelyiden suhteen on hyvä fiilis, mutta vastuu suurista ja pienistä ratkaisuista painaa.

– Tapahtumajärjestäjiltä peräänkuulutetaan vastuuta ja viime vuoden peruuntumisesta teimme hirvittävät tappiot. Silti meitä kehuttiin vastuullisuudesta, mutta työntekijät, keikkatyöläiset ja alihankkijat jäivät ilman palkkaa. Meiltä työllistyy perheitä, jotka menettivät elinkeinonsa ja meidän pitäisi olla vastuullisia myös heidän suuntaansa.

Sainio kertoo tekevänsä liiketoiminnassa samalla tavoin kuin pokeripöydässä: hän laittaa kaiken yhden kortin varaan.

– Muut suuret järjestäjät alkoivat peruuttaa tapahtumiaan tänäkin vuonna jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Ulkomaalaiset pääesiintyjät peruuttivat Euroopan kiertueensa, joten heidän nimillään lippuja myyneet tapahtumat olivat pakotettuja ratkaisuihinsa, Sainio kertoo.

Myös Karjurockiin oli kiinnitetty muutamia maailmanluokan artisteja, mutta ne peruuntuivat. Sainio otti sen jälkeen riskin ja keräsi Suomen kärkinimet omaan tapahtumaansa. Karjurockiin ovat tulossa muun muassa Antti Tuisku, Haloo Helsinki, Vesala, Teflon Brothers, Apocalyptica ja Eppu Normaali.

– Toivoimme, että tautitilanne kehittyisi suotuisaan suuntaan ja otimme ison riskin. Lupaan, että tapahtuma tulee näillä artisteilla 100 prosentin varmuudella, mutta sitä täytyy vielä vähän uskotella koronan pelottelemille ihmisille, Sainio lisää.

Sainio korostaa, että Karjurockin järjestelyissä huomioidaan koronaohjeet, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa rajoituksia, jotka vaikuttaisivat tapahtumaan. Karjurockin alueella Lokalahden Nopperlassa mahtuu liikkumaan vapaasti ja hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota.

Muiden tapahtumajärjestäjien tapaan Sainio kannustaa ihmisiä lähtemään rohkeasti tapahtumiin nyt, kun niitä vihdoin on tarjolla.

– Karjurockissa on luvassa myös täysin uudistettu tapahtuma-alue. Alueen muutokset johtuvat osittain koronasta, mutta aluetta oli tarkoitus muuttaa joka tapauksessa tälle vuodelle. Taustalla tehtyjen yritysten yhdistämisten myötä järjestämme kaiken entistä isompana, Sainio lupaa.